Četvrtak, 13.05.2021.
Sa proslave u Istanbulu
FOTO: Anadolija

Turska obilježila 567. godišnjicu osvajanja Istanbula

Bogatim programom danas je u Turskoj obilježena 567. godišnjica osvajanja Istanbula, historijskog podviga osmanske vojske koju je predvodio sultan Mehmed Fatih II. 

Na današnji dan 1453. godine otomanska vojska zauzela je tadašnji Konstantinopolj, prijestolnicu Bizantskog carstva odnosno Istočnog Rimskog Carstva, a grad na Bosforu postao je prijestolnicom Osmanskog carstva. 

Kako je ranije i najavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u okviru obilježavanja godišnjice proučena je kuranska sura El-Feth u Aja Sofiji, a upriličen je svečani defile čamaca sa zastavama kojim će na Bosforu biti odana počast sultanu Mehmedu Fatihu II. 

Svečani defile čamaca Bosforom je iz palate Huber pratio i turski predsjednik Erdogan. 

Erdogan je putem videokonferencije govorio na programu obilježavanja, a tom prilikom je podvukao kako generacije koje ne poznaju vlastitu kulturu ne mogu preživjeti. 

- Važno je da 567. godišnjicu osvajanja Istanbula obilježimo učenjem sure Feth i molitvom u Aja Sofiji, jer je to Fatihova oporuka - rekao je Erdogan. 

Podvukao je kako se nada da će na 600. godišnjicu osvajanja Istanbula, 2053. godine, novim generacijama ostaviti Tursku dostojnu "'Osvajača'". 

Erodgan je tokom obraćanja čitao i prevod odlomaka iz Kur'ana. U popodnevnim satima organizovano je učenje odlomaka iz Kur'ana ispred palate Topkapi te drugi performansi i koncerti vojnog orkestra. 

Upriličen je također i spektakularni vatromet u Istanbulu, kao i 3D mapping projekcija kojom je hronološki ispričan proces osvajanja Istanbula.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh