open-navfaktor-logo
search
Historijski ep o herojstvu
Turska obilježava Dan šehida i 108. godišnjicu pomorske pobjede u Canakkaleu
Širom Republike Turske danas se na prigodne načine obilježava Dan sjećanja na šehide i 108. godišnjica pomorske pobjede na Canakkaleu.
18.03.2023. u 11:04
get url
text

U Evropi poznata i kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu ali, po mnogim pokazateljima i u historiji uopće.

Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, kao i kopnena bitka koja se na Canakkale odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine. To su bitke koje zauzimaju najznačajnije mjesto u historiji Turske i šire.

- Pobjeda kod Canakkalea je velika i historijski ep o herojstvu, u kojoj je turski narod još jednom pokazao svijetu da nikada neće odustati od svoje neovisnosti - naveo je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan.

FOTO: AA

Odajući počast svim šehidima, Erdogan je u poruci naveo da su turski preci i na Canakkaleu pokazali kako je narod složan u teškim vremenima te nisu dozvolili neprijatelju da kroči na tursko tlo zaliveno krvlju šehida.

- Štitit ćemo našu slavnu historiju, ispisanu velikim junaštvom i hrabrošću, i nikada nećemo odustati od očuvanja duha Canakkalea - poručio je Erdogan.

Dan šehida i godišnjica pomorske bitke na Canakkaleu obilježena je danas u većini turskih gradova u kojima su delegacije položile vijence na spomen-obilježja.

Komemoracijske ceremonije u Canakkaleu započele su jutrošnjim podizanjem turske zastave, na kojoj je prisustvovao ministar odbrane Hulusi Akar.

- Na 108. godišnjicu pobjede i Dana šehida 18. marta u Canakkaleu, s poštovanjem i zahvalnošću obilježavamo sjećanje na naše slavne pretke, posebno na našeg vrhovnog komandanta Gazi Mustafu Kemala Ataturka, koji je Canakkale učinio neprohodnim za neprijatelje - saopćeno je iz Ministarstva odbrane Turske.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske također je u prigodnoj poruci odalo počast Ataturku i njegovim saborcima koji su dali svoje živote u Canakkaleu za našu neovisnost i budućnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.