open-navfaktor-logo
search
Jedna od najkrvavijih ikad
Turska obilježava 108. godišnjicu početka kopnene Bitke za Canakkale
Širom Republike Turske danas se na prigodne načine obilježava 108. godišnjica kopnene Bitke za Canakkale, a i širom Australije i Novog Zelanda obilježava se Dan Anzaka.
25.04.2023. u 14:20
get url
text

U Evropi poznata i kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, a po mnogim pokazateljima i u historiji uopće.

Pomorska bitka odvijala se između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, dok je kopnena bitka trajala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. To su bitke koje zauzimaju najznačajnije mjesto u historiji Turske i šire.

Na današnji dan 1915. godine, devet mjeseci nakon početka Prvog svjetskog rata, saveznički vojnici iskrcali su se na obale Galipolja s namjerom sa otvore tjesnac Canakkale za prodor savezničke flote za napad na Istanbul. Međutim, savezničke snage naišle su na snažan i hrabar otpor Turaka i nisu uspjele u nakani.

Selo Anzak u kojem se tradicionalno obilježava godišnjica kopnene bitke je ustvari akronim koji trajno podsjeća na učešće australske i novozelandske vojske u toj bici.

Širom Australije i Novog Zelanda danas se također obilježava Dan Anzaka.

Tako je blizu 2.000 Australaca i Novozelanđana došlo u Tursku i prisustvovalo tradicionalnom bdijenju i misi zadušnici na Galipolju.

Mnogi okupljeni su proveli noć na licu mjesta u vrećama za spavanje i pokriveni dekama na hladnoći, čekajući početak ceremonije dok su gledali dokumentarne filmove i intervjue o bitkama koje su vođene za Canakkale.

Australski ministar za pitanja veterana Matt Keogh i novozelandski ministar odbrane Andrew Little govorili su o značaju ovog dana.

Pročitano je i poznato pismo Mustafe Kemala Ataturka, utemeljitelja Republike Turske, porodicama stranih vojnika koji su izgubili živote u bici.

U borbama koje su trajale osam mjeseci ubijeno je više od 44.000 britanskih, irskih, francuskih, australskih, novozelandskih, indijskih i kanadskih vojnika, kao i blizu 87.000 osmanskih vojnika.

Novozelandski ministar Little za Anadoliju je kazao da je Dan Anzaka važan za njegovu zemlju.

- Mnogi Novozelanđani došli su se boriti ovdje u Gallipolje, a mnogi su ovdje pali i položili živote. To je također vrijeme kada su Australci i Novozelanđani iskovali vezu, a to traje do danas. Dakle, veza i iskustva Novozelanđana s Galipoljem su vrlo jaki - kazao je Little.

Rekao je da se osjećaju "dobrodošli" kada dođu na Galipolje, dodajući da su diplomatske i trgovinske veze između Turske i Novog Zelanda sve jače.

I australski ministar Keogh kazao je da je privilegija biti u Gallipolju te je izrazio sućut i dobre želje turskim građanima pogođenima velikim potresima koji su 6. februara ove godine usmrtili više od 50.000 ljudi.

- Nismo došli ovdje veličati rat. Došli smo iskazati poštovanje, odati počast onima koji su u ratu žrtvovali svoje živote, udove, umove i duše - rekao je Keogh.

Chris Cole kazao je da je emigrirao na Novi Zeland prije 40 godina i da se od tada zanima za Anzak.

- Bio je to prekrasan dan za mene da shvatim prijateljstvo između Turske, Australije i Novog Zelanda. Bila je to jedna od najljepših ceremonija koje sam ikada vidio - kazao je Cole.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.