open-navfaktor-logo
search
Erdogan
Turska neće dozvoliti da se mimo nje eksploatiraju resursi u Istočnom Mediteranu
Mi nemamo pretenzije prema bilo čijoj teritoriji, pravima i interesima. Samo štitimo vlastita prava i interese naše braće, poručio je turski predsjednik Erdogan
04.11.2018. u 15:31
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas da Turska neće dozvoliti da se prirodni resursi Istočnog Mediterana eksploatiraju bez Turske i Turske Republike Sjeverni Kipar, javlja Anadolu Agency (AA).

U Istanbulu je danas održana svečana predaja broda TCG Burgazada turskoj mornarici i započet projekt izgradnje turske podmornice Aydinreis.

Riječ je o trećem brodu koji je Turska izgradila u okviru prvog nacionalnog projekta izgradnje ratnih brodova MILGEM. U okviru projekta u završnoj fazi je i gradnja četvrtog ratnog broda Kinaliada.

Ističući kako je riječ o izuzetnom nacionalnom programu, Erdogan je kazao da je svaki proizvod domaće odbrambene industrije simbol snage i nezavisnosti te zemlje.

-Vanjsku ovisnost u odbrambenoj industriji smo u proteklom periodu smanjili sa 80 na 35 posto. Nastavit ćemo taj trend i u budućnosti na radost i čast nacije, ali i svih prijatelja Turske - poručio je Erdogan.

Komentirajući skore tenzije u vodama Istočnog Mediteana i Egejskog mora, Erdogan je kazao da su svi koji su mislili da mogu djelovati u toj regiji bez znanja Turske, počeli shvatati da su napravili ogromnu grešku.

-Mi nemamo pretenzije prema bilo čijoj teritoriji, pravima i interesima. Samo štitimo vlastita prava i interese naše braće - poručio je Erdogan.

On je dodao da će se Turska odlučno suprotstaviti svih neprijateljskim aktivnostima u akvatorijumu, baš kao što se suprotstavila terorističkim aktivnostima u Siriji.

Njegovo upozorenje odnosilo se na pokušaj grčke administracije Južnog Kipra da unilateralno i bez saglasnosti Turske i Sjevernog Kipra istražuje i eksploatira resurse u Istočnom Mediteranu.

-Nikada nećemo dozvoliti da uspiju oni koji priželjkuju da Turska bude dovedena u situaciju da ne može zagaziti u svoja mora - kazao je Erdogan.

On je također kazao da se među 100 najvećih firmi svijeta u vojnoj industriji nalaze četiri turske kompanije i da je Turska po tome šesta zemlja svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.