Turska: Napadač na klub "Reina" 11. decembra pred sudom

objavljeno: 17.05.2017. u 14:13

Kazneni sud u Istanbulu prihvatio je optužnicu koju je predložilo istanbulsko tužilaštvo za Abdulgadira Masharipova, koji je u novogodišnjoj noći izveo teroristički napad na noćni klub na Ortakoyu u Istanbulu, u kojem je poginulo 39 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvo ročiste u ovom slučaju zakazano je za 11. decembar ove godine, a ono će iz sigurnosnih razloga biti održano u zatvoru Silivri u Istanbulu, gdje je Masharipov i pritvoren.

Tužilaštvo je završilo istragu o terorističkom napadu u noćnom klubu "Reina" i podiglo optužnicu od 90 stranica protiv 57 osumnjičenih, od toga 51 uhapšenog, među kojima se nalazi i Masharipov, koju je Sud u Istanbulu i prihvatio.

Tužilaštvo traži 40 doživotnih kazni i kaznu zatvora do 2.397 godina za Abdulgadira Masharipova, koji je izveo napad na klub "Reina" u novogodišnjoj noći.

Za Masharipova je traženo 40 doživotnih kazni za svaku ubijenu žrtvu i zločina "pokušaja uklanjanja ustavnog poretka". Zatražena je i zatvorska kazna između sedam i po i 15 godina zbog "članstva u terorističkoj organizaciji", zatim kazna između 1.540 i 2.370 godina za "pokušaj ubistva" 79 ranjenih ljudi te između sedam i po i 12 godina za "kršenje zakona o vatrenom oružju".

Za organizatore napada Ilyasa Mamasharipova, Abdurraufa Serta, Ali Jameela Mohammeda i Masharipovu suprugu Zarinu Nurullayevu traženo je 40 doživotnih kazni, između sedam i po i 15 godina zatvora zbog "članstva u terorističkoj organizaciji", te između 1.540 i 2.370 godina zatvora zbog "pokušaja ubistva" 79 ranjenih u napadu.

U optužnici čiji se dijelovi odnose na 22 druga slučaja koja je teroristička organizacija ISIL izvela u Turskoj, nalaze se informacije o toj terorističkoj organizaciji. Navedene su i informacije o internet stranicama te medijma koje je organizacija koristila.

U terorističkom napadu u novogodišnjoj noći u istanbulskom klubu "Reina" poginulo je 39 osoba, a nekoliko desetaka ranjeno.

Abdulgadir Masharipov, koji je priznao da je član terorističke organizacije ISIL, bio je i na potjernicama u Uzbekistanu, iz kojeg potječe.

U optužnici je tražena i doživotna kazna te kazna zatvora između sedam i po i 15 godina za Yassera Mohammeda Salema Radowna zbog "pokušaja uklanjanja ustavnog poretka".