open-navfaktor-logo
search
Zrakoplovna industrija
Turska: Nacionalni borbeni avion iz hangara izlazi 2023. godine
Generalni direktor Turske zrakoplovne i svemirske industrije (TUSAS) Temel Kotil izjavio je da će 18. marta 2023. godine poletjeti turski supersonični avion Hurjet i turski borbeni helikopter Atak-2, a da će iz hangara izaći i nacionalni borbeni avion Turske.
18.08.2021. u 11:55
get url
text

Kotil je s novinarima u Istanbulu razgovarao povodom 15. po redu Međunarodnog sajma odbrambene industrije (IDEF 2021) koji je otvoren jučer u prisustvu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. On je kazao da se nastavljaju aktivnosti u vezi s proizvodnjom borbenog aviona Turske.

- Hurjet i Atak-2 će letjeti 18. marta 2023. godine, a iz hangara će izaći i nacionalni borbeni avion - kazao je Kotil.

Ističući da Turska trenutno provodi više projekata iz oblasti zrakoplovne industrije, uključujući i proizvodnju supersonične bespilotne letjelice Goksungur, Kotil je kazao da su trenutno najviše fokusirani za realizaciju projekata Hurjet, Atak-2 i nacionalnog borbenog aviona.

On je posebno važnim i uspješnim istakao projekt Hurjet jer je Turskoj donio veliki broj stručnog kadra, a radi se o projektu supersoničnog jednomotornog aviona, dvosjeda za obuku i laka borbena dejstva.

- Uradili smo neke radove da bi Hurjet mogao polijetati i slijetati na brodove nosače aviona - pojasnio je Kotil.

Naglasivši kako su i nedavni požari pokazali multifunkcionalnost i korisnost bespilotnih letjelica, Kotil je kazao da te letjelice imaju kamere koje su aktivne i danju i noću i koje su dobre za pravovremeno otkrivanje požara.

Kotil je naveo da je kompanija Tusas postala jedan od tehnoloških centara Turske i sve istaknutiji brend u svijetu. Dodao je da je cilj da u toj kompaniji radi 10.000 inženjera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.