open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Turska na dvije sedmice uvodi djelimični lockdown
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u utorak je saopćio da će u toj zemlji biti uveden djelimični lockdown koji će trajati dvije sedmice, a u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.
13.04.2021. u 20:10
get url
text

Erdogan je u obraćanju medijima nakon sastanka kabineta koji je trajao blizu tri sata, saopćio nove mjere protiv COVID-19, koje će na snagu stupiti u srijedu navečer i trajati prve dvije sedmice ramazana, odabranog mjeseca muslimana.

Među novim restrikcijama je i produženi policijski sat tokom radne sedmice koji sada počinje u 19 sati (ranije je bio u 21 sat) i trajat će do 5 sati, za vrijeme kojeg će biti zabranjeno kretanje između gradova, osim u hitnim i neophodnim situacijama.

Kafići, restorani i čajdžinice će moći raditi uz šaltersku prodaju i dostavu, dok će svadbeni saloni i sportski centri biti zatvoreni do kraja Ramazanskog bajrama.

Turska je 14. januara pokrenula kampanju masovne vakcinacije protiv COVID-19, počevši od zdravstvenih radnika i najviših državnih zvaničnika čiji je cilj bio potaći stanovništvo na vakcinisanje.

Podaci Ministarstva zdravstva pokazuju kako je u Turskoj dato blizu 19,16 miliona doza vakcine protiv COVID-19. Prvu dozu primilo je više od 11,47 miliona, dok je dvije doze primilo blizu 7,69 miliona ljudi.

Erdogan se u obraćanju medijima osvrnuo i na međunarodna pitanja, između ostalih Libiju, Ukrajinu, ali i Evropsku uniju (EU).

Tom prilikom istakao je kako Turska pridaje važnost miru i dobrobiti Libije koliko i vlastitom opstanku.

Uzimajući u obzir dešavanja u regiji, Erdogan je kazao kako će svaki korak u unapređenju odnosa Turske i Ukrajine doprinijeti reigonalnom miru i stabilnosti.

Ujedno, pozvao je EU da prema Turskoj primjenjuje iste procese i prakse kao i prema zemljama koje su prihvaćene u blok.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.