open-navfaktor-logo
search
Stigle 42 osobe
Turska: Među evakuiranim iz kineskog Wuhana nema znakova koronavirusa
Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca potvrdio je da će u ponedjeljak biti objavljeni rezultati testova uzoraka 42 osobe evakuirane jučer iz kineskog grada Wuhana, epicentra koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).
02.02.2020. u 15:44
get url
text

Odgovarajući na pitanja novinara u Ankari, Koca je ponovio da među evakuiranim osobama, koje su stigle u Ankaru u subotu naveče, nema znakova koronavirusa te da u Turskoj još uvijek nije dijagnosticiran nijedan slučaj zaraze opasnim korona virusom.

- Zahvaljujući našem iskustvu, snažnoj zdravstvenoj organizaciji i dinamičnom osoblju, među prvim smo zemljama koje su poduzele akciju - rekao je Koca.

Vojni transportni avion tipa A400, specijalno pripremljen za evakuaciju koju je organizovalo Ministarstvo zdravstva Turske, nakon skoro 32 sata evakuacionog procesa, sletio je sinoć u Ankaru.

Avionom iz Wuhana su u Ankaru evakuirana 32 državljana Turske, šest državljana Azerbejdžana, tri državljana Gruzije i državljanin Albanije. U njihovoj pratnji bilo je i 17 članova posade, a svi oni su potom prebačeni u bolnicu "Dr. Zekai Tahir Burak".

Avion i materijali unutar njega podvrgnuti su pročišćavanju od strane hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih (KBRN) stručnjaka povezanih sa Komandom zračnih snaga.

Svi putnici u avionu su trenutno na promatranju u jednokrevetnim sobama, a to će trajati narednih 14 dana, odnosno bit će u karantinu. Svaka tri dana će biti pregledani.

Prema najnovijim informacijama, od posljedica zaraze koronavirusom u Kini su umrle najmanje 304 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.