open-navfaktor-logo
search
Razgovor je rješenje
Turska je partner onima koji žele mir i stabilnost u istočnom Sredozemlju
Glasnogovornik turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik izjavio je u utorak kako Turskoj niko ne može ukrasti njenu demokratiju, ne može je sruštiti, niti se može miješati u njen politički sistem.
18.08.2020. u 19:46
get url
text
Omer Celik, glasnogovornik AK partije

Celik je govorio na konferenciji za novinare tokom koje se dotakao aktuelnih dešavanja, između ostalog se dotakao i stavova demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a Joe Bidena, koje je iznio u jednom intervjuu.

- Činjenica da je ovo stav predsjedničkog kandidata Demokratske stranke važna je u smislu prikazivanja vrijednosne krize u američkom političkom sistemu. Niko nam ne može ukrasti demokratiju, uništiti našu demokratiju, niti se iko može miješati u naš politički sistem - rekao je Celik, podvukao je da onaj ko podržava teroriste PKK/PYD, ko im šalje oružje, taj samo želi smrt kurdskoj djeci. 

Kada je riječ o borbi protiv epidemije koronavirusa, Celik je rekao da je Turska uspješno vodila ovaj proces i pokazala izvanredan performans, dok su u svijetu uništene mreže proizvonje i potrošnje.

Celik se dotakao i napetosti na istočnom Sredozemlju, poručivši kako je Turska partner za one koji žele mir i stabilnost, ali da neće dozvoliti nikome da oduzme njena prava i naruši interese.

- Grci su bez sumnje u velikoj zabludi ako misle da će u regiji de facto stvoriti situaciju bez dogovora s Turskom i Turskom Republikom Sjeverni Kipar - poručio je Celik.

Dotakao se i sporazuma o normalizaciji koji su postigli Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Izrael, poručivši kako on ni na jedan način neće doprinijeti miru i stabilnosti.

- Rješenje bez Palestine neće dati rezultate - poruka je Celika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.