open-navfaktor-logo
search
Reakcije nakon izjava
Turska: EU nema pravo kritikovati i tražiti obustavu naših hidrokarbonskih aktivnosti
Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je da Evropska unija nema pravo kritikovati i tražiti obustavu hidrokarbonskih aktivnosti koje Turska provodi u svom epikontinentalnom pojasu u istočnom Mediteranu.
28.08.2020. u 17:27
get url
text

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy reagirao je na izjave koje su šefovi diplomacija Evropske unije dali nakon neformalnog sastanka.

Aksoy je istakao da su za tenzije u istočnom Mediteranu odgovorni Grčka i Južni Kipar koji provode maksimalističke aktivnosti i politike oprečne međunarodnom pravu.

-Tenzije dodatno povećava bezuvjetna podrška koju, pod plaštom jedinstva, Evropska unija pruža tom dvojcu koji pokušava ugroziti legitimna prava i interese Turske i kiparskih Turaka u istočnom Mediteranu - poručio je Aksoy.

Naglasivši da je neumjesno da EU kritizira i traži obustavu turskih hidrokarbonskih aktivnosti, Aksoy je kazao da je i Sud Evropske unije utvrdio da EU nema nikakve ingerencije za to pitanje.

- Takav zahtjev Evropske unije je oprečan međunarodnom pravu i pravnoj stečevini samog EU-a - poručio je Aksoy i pozvao EU i članice da ne podržavaju maksimalistične i bespravne stavove Grčke.

Ističući kako Grčka nije zemlja arhipelag, Aksoy je kazao da je međunarodnom pravu i praksi oprečno to što Grčka traži da njeni otoci u blizini Anadolije imaju epikontinentalni pojas.

- Turska je uvijek zagovarala dijalog i diplomaciju, a to što EU poseže za retorikom sankcija neće pomoći u rješavanju postojećih problema i samo će ojačati našu odlučnost. Turska će odlučno braniti svoja i prava kiparskih Turska, bez obzira na sve bespravne saveze koji su nasuprot nje - poručio je Aksoy.

On je, također, poručio da EU treba biti nepristrasan i pošten posrednik, ako na istočnom Mediteranu želi vidjeti rješenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.