Turska će dodijeliti 10 miliona dolara pomoći Palestincima

objavljeno: 03.02.2018. u 20:49

Sporazum o pomoći Turske Palestini od 10 miliona dolara potpisan je na sastanku palestinskog ministra vanjskih poslova Riyada al-Malikija i njegovog turskog kolege Mevlüta Cavusoglua u turskom gradu Antaliji, gdje su raspravljali o posljednjem razvoju situacije, posebno o pitanju Jerusalema, kao i o svim aspektima bilateralnih odnosa.

Oni su također raspravljali o mehanizmima provedbe zaključaka samita OIC-a, uključujući i odluke koje su donijele države članice tokom samita. 

Vanredni sastanak Organizacije islamske konferencije (OIC) održan je 13. decembra  u Istanbulu kako bi se pronašao zajednički odgovor na američku odluku o priznanju Jerusalema kao izraelske prijestonice.

Al-Maliki je istaknuo značaj saradnje na visokom nivou između dvije zemlje u cilju siuptrotstavljanja "nelegalnoj i nepravednoj" odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa o Jerusalemu.

Dodao je da je potrebno spriječiti druge zemlje da krenu koracima SAD-a u priznanju Jerusalema kao prijestonice Izraela i nastaviti s naporima na uvjeravanju zemalja koje nisu priznale palestinsku državu da to učine.

Al-Maliki je naglasio značaj formiranja multilateralnog mehanizma na reaktiviranju političkog procesa u skladu s međunarodnim pravom i rezolucijama međunarodne zajednice.

Kada je riječ o 10 miliona dolara turske pomoći, Palestinske vlasti će primiti prvu tranšu od 3,5 miliona dolara koja će biti dodijeljena za prioritetne projekte pomoći u Palestini, posebno u pojasu Gaze.

Al-Maliki je izjavio da palestinska strana sarađuje s međunarodnim akterima na uspostavi multilateralnog međunarodnog mehanizma pod okriljem Ujedinjenih nacija u okviru mirovnog procesa, ponavljajući da SAD nemaju monopol nad mirovnim procesom, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.