open-navfaktor-logo
search
Crveni polumjesec
Turska: Devet kamiona humanitarne pomoći krenulo prema BiH i Azerbejdžanu
Devet kamiona humanitarne pomoći koju je pripremio Crveni polumjesec Turske krenulo je iz Istanbula prema Bosni i Hercegovini i Azerbejdžanu.
17.12.2020. u 12:29
get url
text

Sedam kamiona pomoći bit će dostavljeno stanovništvu Azerbejdžana, dok će dva kamiona humanitarne pomoći biti dopremljena u BiH. Ispraćaju kamiona prisustvovao je i predsjednik Crvenog polumjeseca Turske Kerem Kinik, koji je ovom prilikom kazao da su veoma sretni što su uspjeli prikupiti pomoć za Azerbejdžan i BiH.

- Iz Istanbula šaljemo pomoć u dvije prijateljske zemlje. U kamionima se nalaze osnovne namirnice, zaštitna oprema za COVID-19, zimska odjeća, medicinska oprema, lijekovi, invalidska kolica te igračke - rekao je Kinik.

On je kazao da Crveni polumjesec nakon primirja na Nagorno Karabahu pokušava dopremiti pomoć za ugroženo stanovništvo Azerbejdžana. Istakao je da su do danas poslali 26 kamiona pomoći u Azerbejdžan, koja je stigla u ruke 125.000 socijalno ugroženih Azerbejdžanaca.

Kinik je dodao da je gotovo 60.000 Azerbejdžanaca moralo napustiti svoje domove te je kazao da će pružiti potrebnu pomoć kako bi im bio osiguran povratak u domove.

- Dva kamiona humanitarne pomoći šaljemo u BiH, kojoj je potrebna podrška kako bi ponovo ustala na noge. Nastojimo pomoći ljudima diljem BiH, kao i izbjeglicama koji u zimskim uslovima borave u toj zemlji - kazao je predsjednik Crvenog polumjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.