open-navfaktor-logo
search
Značajan događaj
Turska će 30. novembra lansirati satelit Turksat 5A
Turska će lansirati satelit Turksat 5A 30. novembra, izjavio je u srijedu turski ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu.
16.09.2020. u 12:38
get url
text

- Naš komunikacijski satelit Turksat 5A bit će spreman 2. oktobra, a 30. novembra će biti lansiran u svemir - rekao je Karaismailoglu u obraćanju na takmičenju satelitskih modela Turksat koje se održava u okviru Festivala vazduhoplovstva i tehnologije (Teknofest) kojem su prisustvovali i ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank i šef Ureda za digitalnu transformaciju Ali Taha Koc.

Govoreći o značaju ovog događaja, istakao je da je prije pet godina, kada je održano prvo takmičenje, učestvovalo pet timova i 18 ljudi, a danas je taj broj dostigao 149 timova i 900 ljudi.

- Ovo je za nas veliki uspjeh. Bit ćemo uvijek uz naše mlade i pružit ćemo im podršku - dodao je.

Naglasio je da će lansiranje satelita Turksat 5A u svemir biti veliki uspjeh za Tursku.

- Nastavljaju se aktivnosti u tom pogledu. Nakon toga dolazi i 5B. Tada ćemo imati i nova iznenađenja - kazao je Karaismailoglu.

Varank je istakao da je Teknofest pokrenut s ciljem da dodatno podstakne mlade ljude na bavljenje naučnim i tehnološkim istraživanjima.

- Ovo takmičenje je zapravo takmičenje na kojem učesnici mogu proći sve faze, od dizajna svemirskog sistema pa do njegovog puštanja u rad - kazao je Varank.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvuje ukupno 149 timova, od kojih 146 turskih i tri iz drugih zemalja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.