open-navfaktor-logo
search
Nakon novih zemljotresa
Turska: AFAD pozvao građane da se drže dalje od plaža zbog rizika od povećanja nivoa mora
Uprava za vanredne situacije Republike Turske (AFAD) nakon večerašnjih zemljotresa u Hatayu pozvala je građane da se drže dalje od pojasa plaže zbog rizika od povećanja nivoa mora za 50 centimetara.
20.02.2023. u 19:30
get url
text

{$galerijaFotografija}

Iz AFAD-a su na društvenim mrežama saopćili da su nadležne službe na terenu i da odgovaraju i adekvatno reagiraju na sve dojave.

I potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay je pozvao građane da se udalje od oštećenih zgrada i da poštuju upute nadležnih službi.

FOTO: AA

Uprava za vanredne situacije Republike Turkiye (AFAD) saopćila je da je zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru večeras pogodio južne regije te zemlje. U saopćenju se navodi da se potres dogodio u 20.04 sati po lokalnom vremenu sa epicentrom u okrugu Defne i na dubini tla od 16,7 kilometara.

VEZANI TEKST - Zemljotresi jačine 6,4 i 5,8 stepeni pogodili tursku provinciju Hatay

Svega tri minute kasnije, dogodio se novi zemljotres jačine 5,8 stepeni. Epicentar tog potresa bio je u okrugu Samandag, također u provinciji Hatay.

Uslijedilo je više naknadnih podrhtavanja tla u toj regiji, a potresi su se osjetili i u susjednim turskim provincijama te na sjeveru Sirije.

Potresi su se dogodili dvije sedmice nakon dva razorna zemljotresa sa epicentrima u Kahramanmarasu.

Novi zemljotresi u Hatayu - 20. 2. 2023.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.