open-navfaktor-logo
search
Demant
Turković: To nije moj Twitter, informacija o Mladićevoj smrti nije tačna
Nakon što se u javnosti pojavila informacija da je osuđeni ratni zločinac i bivši general Vojske RS-a Ratko Mladić preminuo, ispostavilo se da ta informacija nije tačna.
11.02.2020. u 14:02
get url
text

Vijest o smrti Ratka Mladića vrlo brzo je demantovana. 

Između ostalih balkanskih medija, Faktor je također prvobitno objavio lažnu vijest, a nakon provjere, ovaj tekst i naslov su izmijenjeni. 

Tu je informaciju na društvenoj mreži Twitter objavio profil koji je glasio na ime ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković. Navedeno je kako je informaciju potvrdio Abdulqawi Ahmed Yusuf, predsjednik Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Međutim, Turković je tu informaciju demantirala u razgovoru za Faktor.

- Ja nemam Twitter. Ništa apslutno nije tačno. To je lažni Twitter. Neko ga je napravio lažno - kazala je Turković.

Naknadno se saopćenjem za javnost oglasilo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH. 

-Povodom vijesti koje su plasirane na navodnom profilu zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrice vanjskih poslova BiH dr. Bisere Turković na društvenoj mreži Twitter, Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavještava javnost da je riječ o lažnom profilu koji nije kreirala ministrica Turković, te samim time ni vijesti koje su plasirane u javnost putem tog profila ne predstavljaju na bilo kakav način stavove, mišljenja ili informacija koje bi se mogle pripisati ministrici.

Ministrica Turković je opredijeljana blagovremenom i tačnom obavještavanju javnosti o svim aktulenim pitanjima koja se tiču rada Ministarstva vanjskih poslova BiH, ali je opredijeljena korištenju zvaničnih kanala za komunikaciju sa javnosti - navedeno je u saopćenju.

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreklo je 22. novembra 2017. godine presudu Ratku Mladiću za genocid i druge ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

VEZANI TEKST - Dobio doživotni zatvor: Ratku Mladiću nije dokazan genocid u šest općina, kriv za genocid u Srebrenici

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.