open-navfaktor-logo
search
Susret u Briselu
Turković Stoltenbergu prenijela zabrinutost građana zbog političke krize
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se danas u Briselu sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom Sjevernoatlantskog saveza (NATO).
08.02.2022. u 19:21
get url
text

Sagovornici su razmotrili napredak u odnosima BiH i NATO te aktuelna politička pitanja. Izražena je snažna podrška teritorijalnom integritetu i stabilnosti BiH te zabrinutost zbog retorike i aktivnosti koje podrivaju državne institucije.

Poručeno je kako su BiH i Zapadni Balkan ključni i za stabilnost Evrope te da je NATO prisustvo kontinuirano.

Ministrica Turković je generalnom sekretaru Stoltenbergu prenijela i zabrinutost bh. građana zbog činjenice da politička kriza izazvana antidejtonskim djelovanjem sve više prelazi u sigurnosnu te izaziva strah, posebno kod povratničkog stanovništva u bh. entitetu Republika Srpska, ali i u drugim dijelovima BiH.

Naglasila je da BiH podržava NATO politiku otvorenih vrata smatrajući je historijskim uspjehom koji je donio i sačuvao mir. BiH je prije 15 godina, potpisom tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića ušla u Partnerstvo za mir sa NATO što je bio ključni doprinos napretku.

Svaki korak dalje će značiti više mira i sigurnosti u BiH i regiji. Ministrica Turković je čestitala generalnom sekretaru Stoltenbergu na uspješnom mandatu. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH pri NATO Mitar Kujundžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.