open-navfaktor-logo
search
Ministrica upozorava
Turković: SNSD-ov Bošnjak u Vijeću ministara znači prepuštanje kontrole proruskim političkim snagama
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković komentirala je najave da će zajednički kandidat SNSD-a i "Osmorke" za ministra ljudskih prava i izbjeglica biti Denis Šulić.
02.01.2023. u 15:21
get url
text

- Ukoliko u Vijeće ministara BiH bude izabran član iz reda Bošnjaka, a pod kontrolom SNSD-a, to će značiti prepuštanje potpune kontrole nad Vijećem ministara BiH proruskim političkim snagma - upozorava ona te pojašnjava:

VEZANI TEKST - Prepušta li "Osmorka" Dodiku i Čoviću odlučivanje u Vijeću ministara: Bošnjačka pozicija ide Šuliću iz SNSD-a?

- Važeći propisi o radu Vijeća ministara BiH zahtjevaju da za odluke moraju glasati najmanje po jedan od ministara iz svakog od konstitutivnih naroda. To ne moraju nužno biti zamjenici predsjedavajućeg.

Podsjetila je da su upravo Dodik i Čović u Domu naroda BiH spriječili da BiH usvoji sankcije Rusiji.

- Proveli smo četiri godine teške borbe za očuvanje institucija BiH i postignutog napretka. Često pod ucjenama i pritiskom, ali su tri probosanska ministra Selmo Cikotić i Sifet Podžic djelovala usaglašeno sa mnom i spriječili smo da osovina SNSD i HDZ potpuno ovlada procesima i povuče BiH unazad. Dovoljno je jedan ministar Bošnjak koji će slijediti politiku SNSD-a i HDZ-a i da preuzmu apsolutnu vlast u Vijeću ministara BiH - ističe ona.

Kako navodi, prepuštanje poluga odlučivanja u Vijeću ministara proruskoj politici bi bio korak ka opasnoj destabilizaciji BiH i cijele regije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.