open-navfaktor-logo
search
Boravi u Bangkoku
Turković sa zvaničnicima Tajlanda o unapređenju ekonomske saradnje i vanjskotrgovinske razmjene
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković se, u okviru posjete Jugoistočnoj Aziji, u Bangkoku sastala sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Kraljevine Tajland Don Pramudwinaijem.
14.06.2022. u 12:13
get url
text

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH, Turković se na početku razgovora zahvalila Kraljevini Tajland koja 1. maja 1992. godine, prije 30 godina, priznala nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, te ministra upoznala s izazovima s kojima se BiH suočavala u proteklih 30 godina, ali i vanjskopolitičkim prioritetima Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je najviše pažnje posvećeno unapređenju ekonomske saradnje i vanjskotrgovinske razmjene, ali i obostranom intenziviranju posjeta, te finaliziranju zaključivanja sporazuma koji su u različitim fazama realizacije. Također, istaknuto je da Bosna i Hercegovina, kao zemlja sa pogodnim geografskim položajem koja se nalazi na putu za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, i Kraljevina Tajland, kao članica Saveza država Jugoistočne Azije (ASEAN), koje broje 660 miliona stanovnika, imaju velike potencijale i mogućnosti sa saradnju.

Dodatni impuls za unapređenje odnosa dvije države može biti i parlamentarna saradnja, s obzirom na to da obje zemlje u parlamentima imaju formirane nadležne grupe prijateljstva. Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o eventualnom obostranom imenovanju počasnih konzula u ove dvije zemlje.

S ciljem jačanja institucionalne i političke saradnje, Turković i Pramudwinai su tokom posjete potpisali Sporazum o izuzeću od viznog režima za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Turković je održala sastanak i sa predsjednikom Tajlandske privredne komore i trgovinskog odbora Tajlanda Sananom Angubolkulom. Na sastanku su predstavljeni potencijali i prednosti obje zemlje, te je razgovarano o mogućnostima saradnje u oblastima drvne industrije i turizma. Naglašena je važnost povezivanja dvije državne privredne komore, ali i privrednika koji su zainteresovani za investicije i izvoz proizvoda.

Tokom posjete, Turković je pozvala ministra vanjskih poslova i predsjednika privredne komore da zajedno sa političko-privrednom delegacijom posjete Bosnu i Hercegovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.