open-navfaktor-logo
search
Vitalni značaj
Turković sa Linhartom: Važno je da mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini bude produžen
Bosna i Hercegovina spremna je za regionalnu saradnju i normalizaciju odnosa, rekla je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u petak u Sarajevu.
15.10.2021. u 13:31
get url
text

Turković se tokom dana sastala s novoimenovanim saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom. U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održan je tête-à-tête sastanak Turković i Linharta, a potom i sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva evropskih i međunarodnih poslova Republike Austrije.

Ministrica je tom prilikom rekla kako je velika čast i snažna poruka da je u prvoj sedmici svog mandata posjetio Sarajevo.

- To je potvrda odličnih odnosa dviju država. To je nastavak pozitivnog odnosa prema Bosni i Hercegovini, posebno kancelara (Alexandera, op. a.) Schallenberga, ali i drugih austrijskih zvaničnika, uključujući i one u Bosni i Hercegovini - rekla je Turković.

Dodala je kako Republika Austrija ima snažno prisustvo u Bosni i Hercegovini.

Ključna uloga u isporuci vakcina BiH

- Smatramo je jednim od naših ključnih saveznika i partnera, posebno u pogledu napretka ka Evropskoj uniji - rekla je Turković.

Podsjetila je kako je Austrija imala ključnu ulogu u isporuci vakcina za Bosnu i Hercegovinu. Turković je dodala i kako je na sastanku razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, situaciji u regionu Zapadnog Balkana i evropskim integracijama.

- Republika Austrija i ministar Linhart vrlo dobro razumiju trenutne izazove s kojima se suočavamo i to ne samo u našoj državi nego i cijeloj regiji te podržavaju naš evropski put. Očekujem da će još snažnije podržati reformske procese. Nemamo vremena za gubljenje. Pred nama je mnogo posla - rekla je Turković.

Kazala je kako ne vidi da građani, bez obzira na to gdje živjeli u Bosni i Hercegovini, imaju bilo kakvu korist od blokada.

- Bosna i Hercegovina je, i o tome sam upoznala ministra Linharta, spremna za regionalnu saradnju i normalizaciju odnosa - rekla je Turković.

Dodala je kako je razgovarano o bilateralnim pitanjima, status ugovora i druge oblasti koje se tiču ekonomske saradnje te ukazala na značajne investicije iz Austrije.

- Bosna i Hercegovina ima veliki ekonomski potencijal i ekonomija mora biti u fokusu našeg života. Naša želja je da mladim ljudima pružimo šansu da svoju budućnost grade u svojoj zemlji. Svjesni smo da krize, poput aktuelne, imaju poražavajući efekat ne samo na ekonomiju nego i percepciju mladih koji sigurnost, stabilnost i budućnost sve češće traže negdje drugdje - rekla je Turković.

Da li će minisija Althea biti produžena

Ministrica je istakla je kako je po pitanju odbrane vrlo značajna uloga Austrije.

- Austrija daje najviše vojnika u sastavu Misije Althea. Važno je da mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini bude produžen. To je od vitalnog značaja za sigurnost i stabilnost BiH i cijele regije - rekla je Turković.

Smatra kako je nužno jačati agencije za provođenje zakona i omogućiti im da efikasno rade svoj posao. Najavila je i nastavak saradnje Bosne i Hercegovine i Austrije.

Odgovarajući na pitanje novinara o produženju mandata misije Althea, Turković je rekla kako će 4. novembra biti poznato da li će misija Althea biti produžena.

- Kako ja vidim situaciju, za sada mislim da produženje mandata nije pod upitnikom. Uvijek treba gledati šta je alternativa. Ta alternativa sigurno da ne bi odgovarala u toj mjeri koliko odgovara prisustvo Althee na području Bosne i Hercegovine. Duboko sam uvjerena da imamo pozitivne izglede za produženje mandata - rekla je Turković.

Linhart je izjavio kako Austrija bezrezervno podržava Bosnu i Hercegovinu na putu integracija u Evropsku uniju i kako jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine smatra preduvjetom sigurnosti i stabilnosti cijele regije.

- Odlučili smo da moja prva posjeta bude ovoj regiji i Bosni i Hercegovini, jer je Bosna i Hercegovina stvar mog srca. Poslije imenovanja postavilo se pitanje prvog putovanja u inostranstvo i odmah se mislilo na ovu regiju zbog njene važnosti, a u okviru regije je Bosna i Hercegovina zemlja koja mi je na srcu i tako je i pala odluka. Za mene ova posjeta predstavlja i znak našeg uvjerenja da bez članstva Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine Evropska unija, odnosno projekt EU-a nije završen. Ovo je i znak da su sigurnost i stabilnost u ovoj regiji za nas i cijelu Evropsku uniju veoma važni - kazao je Linhart.

Austrija je najveći investitor u Bosnu i Hercegovinu

Ističući kako Austraija i Bosna i Hercegovina imaju jake historijske i druge veze i kako ih vežu mnoge teme, Linhart je kazao da je Austrija najveći investitor u Bosnu i Hercegovinu i da je danas razgovarano da se te investicije dodatno povećaju te je dodao da su dobri odnosi potvrđeni i tokom perioda pandemije COVID-19 jer je Austrija pomogla u nabavci anticovid vakcina u Bosni i Hercegovini.

Najavio je Linhart nastavak austrijske pomoći Bosni i Hercegovini.

- Austrija vidi jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine kao neizostavan preduvjet za sigurnost i stabilnost cijelog regiona. Za nas je to pitanje van diskusije. Za nas je potpuno jasno da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropi i mi kao Evropa moramo da pružimo ruku Bosni i Hercegovini i ovom regionu. Mi kao Austrija treba da budemo partneri onih snaga koje su povezujuće i da podržavamo ono što zemlju vodi naprijed - rekao je Linhart.

Naglasivši da Austrija bezrezervno podržava integraciju Bosne i Hercegovine, Linhart je izrazio uvjerenje da je zajedništvo u projektu priključivanja Evropskoj uniji povezujući element za Bosnu i Hercegovinu i regiju.

- Imao sam susrete i sa privrednicima i njihova poruka je da je za poslovanje potrebno sigurno i stabilno okruženje, kao i funkcionirajuća država, što i mi podržavamo. Konstruktivna saradnja unutar Bosne i Hercegovine potrebna je za postizanje tog cilja. Austrija, Evropska unija i Bosna i Hercegovina trebaju djelovati zajedno da bi ostvarili ciljeve koje smo postavili. Sreo sam jučer i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i on ima punu podršku Austrije. Jutros sam posjetio i kontingent EUFOR-ovih snaga ALTHEA koji obavljaju izuzetno važnu ulogu - istakao je Linhart.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.