open-navfaktor-logo
search
Bilateralni odnosi
Turković sa članovima Odbora za vanjsku politiku britanskog Parlamenta
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas sa članovima Odbora za vanjsku politiku britanskog Parlamenta.
27.01.2022. u 13:19
get url
text

- U fokusu razgovora bili su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, aktuelna politička situacija u našoj zemlji te reformski procesi na europskom i euroatlantskom putu BiH.

Ministrica Turković se zahvalila na pomoći i podršci koju Ujedinjeno Kraljevstvo daje Bosni i Hercegovini, posebno kada je riječ o reformskim i integracijskim procesima. Naglasila je neophodnost pune funkcionalnosti Vijeća ministara i institucija BiH te hitno ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU kao i usvajanja i provedbe ključnih reformi. Istakla je da će samo napredak na putu ka Europskoj uniji donijeti stabilnost, prosperitet i ekonomski napredak naše zemlje - saopćeno je iz MVPBiH. 

Članovi Odbora za vanjsku politiku britanskog Parlamenta su ponovili posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva sigurnosti i prosperitetu građana naše zemlje te naglasili da Ujedinjeno Kraljevstvo pridaje važnost reformskim procesima u BiH, posebice kada je riječ o borbi protiv korupcije i vladavini prava.

- Tokom sastanka bilo je riječi i o liberalizaciji viznog režima za državljane BiH, finaliziranju aktivnosti na potpisivanju Sporazuma o saradnji i trgovini između BiH i Velike Britanije, ekonomskoj suradnji te drugim aktualnim pitanjima. U delegaciji Odbora za vanjsku politiku britanskog Parlamenta su bili Tom Tugendhat, Liam Byrne, Alicia Kearns, Bob Seeley, Henry Smith, Royston Smith, Graham Stringer, te ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field - saopćeno je iz MVP-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.