open-navfaktor-logo
search
Razgovarano o projektima
Turković posjetila BPK Goražde: Želim biti što bliže ljudima u ovom kantonu
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković danas je boravila u posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde, a tokom susreta s kantonalnim i gradskim zvaničnicima razgovarano je o mogućnostima unapređenja međusobne saradnje s ciljem značajnijeg privlačenja stranih investicija i jačanja privrede, podrške projektima od značaja za građane te doprinosa ostanku mladih na tom području.
05.09.2022. u 15:27
get url
text

Ministrica Turković izrazila je zadovoljstvo današnjom posjetom Goraždu koje je, kako je istakla, oduvijek bilo tvrđava BiH, što smatra da je ostalo sve do danas.

- Jednostavno želim da budem što bliže ljudima u ovom kantonu, da čujem o njihovim problemima, ali i sugestije na koji način se stanje može eventualno popraviti i gdje saradnja mora da bude poboljšana. Posebno sam sretna kad vidim relativno mlade ljude koji vode ovaj kanton i to sa izuzetnom energijom postižući uspjeh što je veoma bitno, jer samo tako možemo biti sigurni da je budućnost ove zemlje, pa i kantona u sigurnim rukama. Ovom prilikom razmijenili smo dosadašnja iskustva te razgovarali o tome šta je to potrebno učiniti za građane ovog kantona kako bi oni bili zadovoljniji, jer mi smo svi ovdje da učinimo više za one koji su nas birali - kazala je ministrica Turković.

Zadovoljstvo posjetom izrazila je i premijerka BPK Goražde Aida Obuća, navodeći da od samog imenovanja ministrice na ovu poziciju BPK ima veliku podršku.

- Ona je posebno konkretizirana u periodu pandemije virusa COVID-19 jer zahvaljujući podršci ministrice Turković, uspjeli smo da dobijemo neophodne medicinske aparate. Posebnu podršku na koju sam jako ponosna imali smo i prilikom izgradnje i uspostave Hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde. Ministricu Turković informisali smo i o tome na koji način smo proveli ovaj mandat koji je obilježila pandemija virusa COVID-19, kao i inflacija koju je prouzrokovala nestašica mnogih eneregenata te projektima koji bi se u budućnosti trebali realizirati - kazala je Obuća.

Kako je naglasila, od ministrice Turković su dobili dobre savjete kako i na koji način raditi kako bi se poboljšao život građana na prostoru BPK Goražde te su se dotakli tema vezanih za ekonomiju, privlačenje stranih invetsicija i jačanje privrednog i zdravstvenog sistema, kao i stvaranje boljih uvjeta za život i ostanak pogotovo mladih ljudi na prostoru BPK.

Državna ministrica posjetila je i Grad Goražde, a ovaj susret i zvaničnici gradske uprave iskoristili su za razgovore o konkretnim projektima i pitanjima u kojima bi moglo posredovati resorno ministarstvo, poput načina otplate kredita Saudijskog Fonda za razvoj, ali i konekcije s drugim fondovima ili potencijalnim investitorima.

- Mi smo tražili i obavijestili članove Predsjedništva BiH, Ministarstvo vanjskih poslova, Vladu FBiH i imali zajedničke susrete sa nadležnom komisijom da vidimo da se uz pomoć FBiH izvrši ta otplata, ili da se u narednim godinama prolongira vraćanje kredita te da se zna na šta Grad Goražde direktno može računati. Ministrica Turković danas je obećala da će se lično založiti i razgovarati o tome. Drugi bitan projekt je Gradska pijaca, a s obzirom da je Turkish Ziraat bank, državna banka Turske, sada vlasnik pijace u Goraždu, tražimo da nam se izađe u susret u vezi s tim, uz jednu racionalnu otplatu te pijace.

Još jedan jako bitan projekt je regionalna deponija i niko u okolnim općinama nema građevinsku, urbanističku ili okolinsku dozvolu, kao i infrastrukturu uknjiženu od 65 dunuma, osim Grada Goražda za regionalnu deponiju. U susretu s ministricom naglasili smo da se mogu animirati fondovi poput fonda kojim Katar raspolaže, a koji prepoznaje projekte od 50 miliona i više, a jedini projekt koji grad Goražde ima od 32 miliona eura je projekt za deponiju - naglasio je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Ministrica vanjskih poslova BiH polaganjem cvijeća na centralnom spomen-obilježju odala je počast poginulim braniocima Goražda, a potom posjetila i Hemodijalizni centar. Upriličena je i posjeta Župnom uredu uz obilazak spomen-obilježja Drinskim mučenicama te lokaliteta gdje je u toku izgradnja katolične crkve koja nosi njihovo ime.

Turković je također posjetila i kompaniju Ginex.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.