open-navfaktor-logo
search
Reakcija na posjetu
Turković: Pitam se da li je Dodik započeo rješavanje pitanja Trgovske gore
Povodom posjete člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Zagrebu, gdje se sastao sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem, oglasila se ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.
17.09.2020. u 11:19
get url
text

- S obzirom na to da je Dodik, kao jedan od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine zaduženih za vanjsku politiku naše zemlje, jučer boravio u Zagrebu, pitam da li je sa državnim vrhom susjedne Hrvatske započeo rješavanje izuzetno važnih pitanja za državu, kao što su pitanja odlaganja radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora i sječe šume na granici BiH i Hrvatske na planini Plješevici – kazala je Turković.

Konstatirala je ministrica da bi u kontekstu Trgovske gore bilo dobro da Dodik kao visoki zvaničnik koji dolazi iz BiH, umjesto optuživanja drugih, informira svog stranačkog kolegu Stašu Košarca o tome šta je uradio po ovom pitanju tokom boravka u Zagrebu, a naravno da to odgovori i direktno ugroženom stanovništvu.

VEZANI TEKST - Dodik u Zagrebu: Hrvatski i srpski narod su bili i ostali najvažniji na ovim prostorima

- Svakako, dobro bi bilo da je Dodik inicirao rješavanje pitanja provedbe protokola o međusobnoj saradnji u krivičnim postupcima i izručenju optuženih za ratne zločine u BiH, koji trenutno borave u Hrvatskoj, vraćanja imovine bh. kompanija, slučaj Pelješkog mosta i pripadajućih prava BiH, pitanja granica i brojnih drugih pitanja – poručila je Turković.

Turković smatra da je zanimljivo da se Dodik brine o migrantima, dok se istovremeno protivi izlasku pripadnika Oružanih snaga BiH na granicu sa Srbijom, kako bi se spriječio njihov ulazak u našu zemlju.

- Dodik govori da Bošnjaci pokušavaju majorizirati Srbe i Hrvate, što prema svim relevantnim podacima nije istina, dok istovremeno u dijelu BiH, gdje ima apsolutnu vlast, Bošnjaci i Hrvati nisu zaposleni u skladu sa članom 97. Ustava RS-a, koji garantuje zapošljavanje po popisu iz 1991. godine. Broj zaposlenih Bošnjaka i Hrvata u javnom sektoru se može na prste nabrojati, a uz to im se pokušava oduzeti pravo na maternji jezik. Očekujem da Dodik djelima dokaže ono o čemu je jučer pričao u Zagrebu, a neka mu Hrvati iz bh. entiteta RS i banjalučki biskup Komarica, budu svjedoci njegovih napora – zaključila je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.