open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Turković odgovorila Rusima: BiH je partner i kandidat za članstvo u NATO-u, oni ovdje nisu "okupatorske trupe"
Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine reagirala je na današnje saopćenje Ambasade Ruske Federacije u BiH da se "priprema teren za NATO-izaciju BiH".
16.08.2022. u 18:22
get url
text

Turković je za saopćenje Ambasade kazala da je upravo to "svojevrsna potvrda" i razlog za međunarodno vojno prisustvo u BiH.

Poručila je da je BiH država partner Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i kandidat za članstvo u Alijansi.

- Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine propisano je da će institucije Bosne i Hercegovine, u okvirima svojih nadležnosti, provesti aktivnosti potrebne za prijem u NATO. Bosna i Hercegovina svake godine dostavlja NATO Program reformi kojima ispunjava uvjete za članstvo. Te odluke su donesene u demokratskoj proceduri, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, uz saglasnost svih u Bosni i Hercegovini! Niti jedna od tih odluka nije nametnuta, niti je stavljena van snage. Naprotiv! - navela je Turković.

Dalje je istakla kako je čak i Ruska Federacija dala saglasnost na Zakon o odbrani BiH kojim je to propisano, a bivši ruski ambasador u BiH je bio član Komisije za reformu odbrane BiH.

VEZANI TEKST - Rusi optužuju: SAD i Velika Britanija pripremaju teren za puzeću NATOizaciju BiH

- NATO u Bosni i Hercegovini nisu "okupatorske trupe", kao što tvrdi Ambasada Rusije u BiH u svom komentaru koji je objavljen na društvenim mrežama. Naprotiv, uloga NATO snaga i NATO štaba u Bosni i Hercegovini je doprinos miru i u skladu je sa zahtjevom bh. vlasti, te je utemeljena i u Dejtonskom mirovnom sporazumu - navela je Turković.

Poručila je da od Ruske Federacije i svih država koje su garanti Dejtona očekuje da se suzdrže od izjava koje ne doprinose miru i stabilnosti.

- Uključujući i spominjanje neidentificiranih "provokacija", te očekujemo da podrže funkcioniranje države u skladu sa Ustavom i zakonima, a u interesu građana. Upravo ovakvi komentari su, svojevrsna potvrda, da itekako ima razloga da se zadrži međunarodno vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa interesom i podrškom građana BiH - zaključila je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.