open-navfaktor-logo
search
Kandidatski status
Turković: Očekujem da nova vlast za šest mjeseci dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU-u
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković očekuje da nova garnitura, u najmanju ruku u roku od šest mjeseci, dobije datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.
17.12.2022. u 10:28
get url
text

- Kandidatski status za članstvo BiH u Evropskoj uniji izborili smo i desetinama sastanaka sa zvaničnicima EU-a i državama članicama, iako smo imali blokade unutar naše države i pokušaje podrivanja institucija. Očekujem da nova garnitura, u najmanju ruku u roku od šest mjeseci, dobije datum za početak pregovora o članstvu - kazala je Turković.

Jer, istakla je, izborili su se za podršku u Evropskoj uniji i razumijevanje za BiH, na čemu je čestitala i njenom timu u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

 - Nije bilo nimalo lako dobiti podršku svih članica, mnogi su imali rezerve prema ovoj odluci, ali je prevagnulo na stranu BiH. Mi smo im jasno rekli da je to interes građana BiH. Novi sastav Vijeća ministara BiH bi, sudeći prema tvrdnjama o unutrašnjoj saglasnosti i partnerstvu, te najavama da će djelovati bez blokada, onda mogao i u kraćem roku iskoristiti tu podršku EU-a i ispuniti sve uslove te otvoriti pregovore sa EU-om u roku od pola godine - naglasila je Turković.

Dodala je da "kada su oni uspjeli doći do kandidatskog statusa uprkos stalnim blokadama SNSD-a i uslovljavanjima HDZ-a, onda neki novi saziv u kojem toga neće biti, kako kažu, može u najkraćem roku ispuniti uslove za početak pregovora".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.