open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Turković o državljanima BiH koji se ne mogu vratiti: Moje kolege smatraju da to nije humanitarni let, ja smatram da jeste
Prema posljednjim podacima, 1.632 državljanina Bosne i Hercegovine koji trenutno borave u inostranstvu su se posredstvom diplomatsko-konzularnih misija i ambasada obratili Ministarstvu vanjskih poslova BiH, zatraživši da im se omogući povratak u našu zemlju. Materijalne uvjete za povratak nemaju, a čini se da nema ni volje nadležnih institucija da pomognu tim bh. državljanima.
10.04.2020. u 11:47
get url
text

Naime, Vijeće ministara BiH nije dozvolilo otvaranje Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kako bi na njega sletio avion sa 27 državljana BiH koji su trebali doputovati iz Nizozemske. Potrebno je, smatraju pojedini ministri, razjasniti šta se podrazumijeva pod humanitarnim letom i da li se u tom kontekstu podrazumijeva i repatrijacija.

To je, pojašnjava ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, suštinsko pitanje oko kojeg, kako je kazala, ne postoji jednakost promišljanja u Vijeću ministara BiH.

- Moje kolege smatraju da to nije humanitarni let. Ja smatram da jeste i tu postoji određeno pojmovno razmizmoilaženje u percepciji. Zbog oprečnosti mišljenja, tu nemamo zajednički stav i ja ne vidim da će tu i biti zajedničkog stava. Mislim da imamo vrlo tvrdo stanovište kada je u pitanju definicija o kojoj govorimo – kazala je Turković za Faktor.

Dok se Vijeće ministara BiH ne dogovori, a dogovor se ne nazire, državljani BiH koji se žele vratiti kući i koji su se zatekli u inostranstvu sa već potrošenim zalihama novca, bez hrane, smještaja i zdravstvenog osiguranja, su prepušteni sami sebi. Pomoć od države, kako nam je kazala ministrica Turković, teško da mogu očekivati.

- Ja nisam upoznata sa tim načinom, odnosno sa aktivnostima koje se vode u tom pravcu. Ja apeliram na ljude da se obrate udruženjima, da pomognu jedni drugima, da se obrate poznanicima, ali to je nešto što se dešava mimo državnog mehanizma. Kada je u pitanju država i državne odluke, nisam upoznata da je u tom pravcu Vijeće ministara donijelo ijednu odluku koja bi sistematski rješavala problem ljudi koji su zatečeni vani bez osnovnih uvjeta za život – izjavila je Turković.

Odnos države ilustrira činjenica da su državljani BiH, kojima je onemogućen povratak, na Međunarodni aerodrom Sarajevo trebali sletjeti avionom kojeg je za svoje građane u BiH, Srbiji i Crnoj Gori angažirala Kraljevina Nizozemska. Nizozemci su otputovali svojim kućama. Državljani BiH su još uvijek "pod vedrim nebom" u inostranstvu.

O statusu naših državljana u inostranstvu svjedoči i istup na društvenim mrežama ambasadorice BiH u Češkoj Martine Mlinarević, koja je ukazala na to da je BiH "jedina država na svijetu koja traži zabranu povratka svojim građanima".

- To je najgrublje kršenje Ustava i ljudskih prava. Istovremeno, BiH dozvoljava stranim zemljama da neometano vrše evakuacije svojih državljana s teritorija BiH – napisala je Mlinarević.

S druge strane, činjenica je da je i veliki broj državljana BiH izbjegao povratak cestovnim prijevoznim sredstvima zbog mogućnosti zadržavanja u karantinskim šatorima, dok bi povratak preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo značio boravak u izolaciji u komfornijim objektima koje je za te potrebe namijenila Vlada Kantona Sarajevo.

Međutim, to u svakom slučaju ne amnestira nadležne institucije vlasti od odgovornosti za rješavanje statusa državljana BiH koji se nalaze van naše zemlje i koji se žele vratiti svojim kućama, a zbog trenutnih okolnosti to nisu u mogućnosti uraditi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.