open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Turković nakon sastanka sa Fajon: BiH potrebne stabilne vlade za nastavak rada na reformama
Potrebno je formirati stabilne vlade na svim nivoima u Bosni i Hercegovini kako bi se mogli oduprijeti negativnim tendencijama i nastaviti raditi na reformama, izjavila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova Slovenije Tanjom Fajon u Sarajevu.
13.01.2023. u 11:56
get url
text

Turković je zahvalila Fajon u ime građana i svoje ime za nesebični angažman i snažno zagovaranje pozitivne odluke za dodjelu kandidatskog statusa BiH.

- Zahvala, građani BiH će ovo pamtiti jer ovo je podrška koja je bila u vrlo teškim okolnostima i podrška koja nikada ne smije zaboravi. Zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju kandidatski status predstavlja jasan put za BiH i za njene građane i ostaje da mi sa svoje strane učinimo ono što možemo, da ubrzamo ispunjenje prioriteta koji su postavljeni za kandidatski status koji smo dobili - kazala je Turković.

Dodala je da je, između ostalog, BiH uspjela da sve više usklađuje svoju vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije.

Naglasila je da je Slovenija kontinuirano podržavala evropski put BiH, a Tanja Fajon je bila neko "ko je bio snaga koja je davala nadu ovom narodu kroz svoje istupe u Evropskom parlamentu".

Bisera Turković je istakla da su tokom sastanka razgovarale o najvažnijim bilateralnim pitanjima, kao i o aktuelnoj situaciji u BiH nakon Općih izbora, situaciji na Zapadnom Balkanu, prijetnjama stabilnosti regiji, jačanju ruskog utjecaja, te o nastavku evropskih reformi u državi.

Turković je Fajon upoznala i o procesu formiranju vlasti nakon izbora, navodeći da će ovaj proces očigledno vrlo brzo biti završen.

- I očekujemo da će nove snage preuzeti daljne ubrzane aktivnosti na ispunjavanju 14 prioriteta. Potrebno je formirati stabilne vlade na svim nivoima kako bi se mogli oduprijeti negativnim tendencijama i nastaviti raditi na reformama - rekla je Turković.

Dodala je da su razgovarale i o pokušajima produbljivanja podjela u BiH nasuprot evropskim vrijednostima, te da se nadaju se da će taj procjep biti prevaziđen.

- Nakon što je visoki predstavnik nametnuo izmjene izbornih propisa te postavio rokove, očekujemo da OHR osigura i provođenje tih propisa, ali isto tako da osigura i provođenje odluka Ustavnog suda, te da se na brz, konkretan i kredibilan način pokrene kaznena akcija za kršenje odredbi Ustavnog suda - rekla je ona.

O ekonomskim odnosima BiH i Slovenije Turković je rekla da su oni razvijeni, a trgovinska razmjena je dobra i postoji mogućnost za njeno širenje. Republika Slovenija se nalazi na 4. mjestu najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH, ova razmjena je u konstantnom porastu, a BiH ima suficit u trgovinskoj razmjeni sa Slovenijom.

Turković je dodala da su spomenule i problem isplate devizne štednje.

- Želim da zamolim i nadležne institucije u Sloveniji da razmotre mogućnost rješavanja dvojnog državljanstva što za nas, s obzirom na veliki odljev stanovništva, predstavlja izuzetno važan zahtjev i zamolbu -  dodala je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.