open-navfaktor-logo
search
Opasan nivo blokada
Turković nakon sastanka s Truss: BiH i region su na vrlo važnoj prekretnici
Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković izjavila je danas u Sarajevu da se Bosna i Hercegovina i cijeli region nalaze na vrlo važnoj prekretnici.
26.05.2022. u 12:35
get url
text

Turković je nakon sastanka s državnom sekretarkom za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Elizabeth Truss izjavila da postoji kontinuirana zainteresovanost Velike Britanije za odnose sa BiH.

- BiH, ali i cijeli region nalazi se na vrlo važnoj prekretnici. Ili ćemo krenuti ka trajnom miru i stabilizaciji u okviru euroatlantske zajednice ili ćemo dozvoliti da budemo uvučeni u opasne igre kojima je cilj destabilizacija cijele Evrope i NATO alijanse - rekla je Turković.

Istakla je da postoji zajedničko razumijevanje da se kriza iz Ukrajine može i da postoje namjere da se prelije na ovaj dio Evrope.

- Vrlo je važno da naši ključni saveznici, a Velika Britanija je jedan od najvažnijih, podrže napore i želje građana BiH da idu ka Evropskoj uniji i NATO savezu. Blokada funkcioniranja rada institucija dovedena je na novi, još opasniji nivo blokiranjem finansijskih izvora. Građanima se želi oduzeti temeljno, demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike - rekla je Turković.

Istakla je da najavljeni činovi secesije i podrivanja ustavnopravnog poretka i Dejtonskog mirovnog sporazuma od vladajuće stranke iz bh. entiteta Republike Srpske još nisu zaustavljeni i da se BiH suočava sa daljnim pogoršanjem političke situacije.

- Postoji nada da će naši prijatelji razumjeti da je njihova podrška od vitalnog značaja za nas, ali i za mnoge od njih. Samo nepokolebljivom zaštitom zakona i Ustava možemo otvoriti vrata napretka i korisnog dijaloga. Vjerujemo da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH u EU bila jedna od dobrih poruka svima koji igraju po ruskim notama. Ono što ohrabruje jeste da smo danas još jednom uvjereni da nismo sami u naporima za očuvanje mira, stabilnosti i demokratije u regiji - naglasila je Turković.

Izrazila je nadu da će Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva osigurati kontinuitet dobre i sadržajne saradnje i ojačati ukupne odnose između BiH i Velike Britanije.

Na kraju je istakla da je svoju britansku kolegicu zamolila za olakšanje viznog režima za državljanje BiH u njihovim nastojanjima da posjete Ujedinjeno Kraljevstvo i prošire svoja saznanja i viđenja o sistemu rada i napretku.

- Smatramo da bi to otvorilo vrata boljem razumijevanju, boljoj saradnji u interesu obiju država - poručila je Turković.

Posebno je naglasila da je Velika Britanije uz BiH najznačajniji komemorator u očuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici.

- Danas na primjeru Ukrajine najbolje vidimo šta donose rat i razaranja - zaključila je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.