open-navfaktor-logo
search
"U fazi čekanja"
Turković najavila da bi vakcine protiv COVID-19 mogle stići u narednih nekoliko dana
Vijeće ministara BiH danas je usvojilo odluku o Komisiji za saradnju s NATO-om kao i Program reformi koji će biti proslijeđen u Brisel.
24.02.2021. u 15:23
get url
text

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je na press konferenciji nakon sjednice da je promijenjen naziv komisije od prvobitnog "za integraciju u NATO" u sadašnji "za saradnju s NATO-om".

Pojasnila je da će komisiju činiti po sedam predstavnika svakog naroda koji će donositi odluke po istom principu kao i Vijeće ministara, u dva kruga glasanja.

Turković je dodala da je razgovarano i o vakcinaciji protiv koronavirusa, te da smo još u fazi čekanja da taj proces počne.

- Potvrđeno je da BiH ima "hladni lanac" za skladištenje Pfizerovih vakcina i imamo najavu da bi vakcine mogle stići u narednih nekoliko dana - rekla je Turković.

Potcrtala je da je BiH na vrijeme uplatila potreban novac za vakcine i ispunila ostale preduvjete za njihovu nabavku, te da ukoliko postoji krivica za kašnjenje vakcine, onda je ona na strani dobavljača.

Turković je istakla da bi nakon "slučaja respiratori" malo ko imao hrabrosti da se upusti u proces "privatnih nabavki" vakcina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.