open-navfaktor-logo
search
Podrška suverenitetu BiH
Turković na zasjedanju NAC-a: Euroatlantski put BiH donio zamah i reforme
Euroatlantski put BiH donio je značajan zamah i konkretne reforme u zemlji, poručila je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković na zasjedanju Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u Briselu.
15.07.2021. u 16:36
get url
text
Brisel, NAC

Turković je zajedno sa ministrom odbrane BiH učestvovala na sastanku važnog tijela NATO-a, a na kojem se razgovaralo o napretku BiH. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih država članica Alijanse.

Pružena je nedvosmislena podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, evroatlantskom putu BiH i jačanju stabilnosti u zemlji i regiji. U raspravi je aktivno učestvovala čak 21 delegacija. Izražena je i zabrinutost zbog negativne retorike podjela i sukoba, neusvajanja preostalih ključnih reformi, te važnost djelovanja visokog predstavnika u BiH.

Turković je istakla značaj podrške NATO saveznika tokom pandemije, ali i u operacijama vojnih vježbi u BiH i brojnim drugim aktivnostima koje NATO redovno provodi u BiH. Istaknuto je ponovno uspostavljanje Komisije za saradnju s NATO-om. Razgovaralo se o situaciji u regiji, sigurnosnim izazovima te borbi protiv posljedica pandemije i jačanju saradnje.

- Dopustite mi da ponovim našu duboku zahvalnost NATO-u i njegovoj politici otvorenih vrata. To je dokazano sredstvo za vrlo plodnu suradnju, kao i za zajedničko rješavanje sigurnosnih izazova i rizika. To je istinska vrijednost našeg partnerstva, dodana vrijednost, jer se nijedna zemlja nije u stanju boriti s toliko izazova, posebno, istovremeno, poput pandemije, prirodnih katastrofa, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija ili bilo kojeg drugog sigurnosnog izazova sa kojim se danas suočava svijet - istakla je Turković.

Svi sagovornici su pohvalili ulogu Bosne i Hercegovine u međunarodnim vojnim misijama te predsjedavanje Jadranskom poveljom u teškim okolnostima pandemije, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.