open-navfaktor-logo
search
Ministrica o presudi
Turković: Mladić je jedno od glavnih i prepoznatljivih lica izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu
Presuda Ratku Mladiću je konačna i historijska. Ima nemjerljiv značaj za budućnost Bosne i Hercegovine i cijele regije, jer se samo na istini i pravdi može graditi trajni mir i stabilnost, napisala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.
08.06.2021. u 16:39
get url
text

- Iako nije obuhvatila sve zločine i genocid u svim općinama gdje je počinjen, prvi put u historiji, genocid nad Bošnjacima je istražen, utvrđen i pravosnažno presuđen na međunarodnom tribunalu. Bit će zauvijek upamćen i prepoznat kao opomena svijetu i generacijama koje dolaze. Ratko Mladić je samo jedno od glavnih i prepoznatljivih lica izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu - navela je Turković.

Kazala je da vjeruje "da će ovo biti prilika i za vlasti Republike Srbije, te političke predstavnike RS koji negiraju genocid da prihvate istinu, odbace zločinačku ideologiju, simbole i politiku, te se okrenu evropskoj budućnosti".

- Suočavanje sa istinom i individualizacija krivice za najgore zločine na evropskog tlu poslije Drugog svjetskog rata, u njihovom je interesu.

Stoga bi Srbija trebala biti glavni partner, ne samo Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za dovršetak procesa protiv odgovornih za ratne zločine, nego i zagovaratelj procesuiranja svih osumnjičenih pred sudovima u regiji – navela je Tutković, te dodala:

- Negiranje genocida i slavljenje osuđenih ratnih zločina, čega smo i dalje svjedoci, glavna su prepreka trajnom miru i vode ka destabilizaciji cijele regije te blokiraju napredak ka EU, koji jednako želi većina ljudi u BiH, pa i u Srbiji.

Zato je neophodno da što prije zakonski zabranimo javno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina i zločinaca. To je prilika za novog visokog predstavnika da postavi standard na osnovu kojeg se može graditi pomirenje i bolja budućnost.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.