open-navfaktor-logo
search
Posjete
Turković- lord Ahmad: Podrška Ujedinjenog Kraljevstva teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas u Sarajevu s britanskim državnim ministrom za Ujedinjene narode i Commonwealth i specijalnim predstavnikom britanskog premijera za prevenciju seksualnog nasilja u konfliktu lordom Ahmadom od Wimbledona.  
30.11.2021. u 19:50
get url
text

Ministrica Turković je zahvalila britanskoj vladi na prijateljskoj podršci našoj zemlji u svim oblastima osobito na političkom i ekonomskom planu.

Nakon što je lord Ahmad izvijestio da će 2. decembra biti održana sjednica britanskog parlamenta na kojoj će se raspravljati, između ostalog, i o stanju u Bosni i Hercegovini i aktuelnoj političkoj krizi u državi i mjerama koje je potrebno donijeti kako bi se zaustavile trenutne aktivnosti vlasti u RS-u, ministrica Turković je iskazala uvjerenje da će Ujedinjeno Kraljevstvo učiniti sve što je potrebno kako bi se situacija u BiH stabilizirala i očuvao mir.

Ministrica Turković je istaknula da blokada rada državnih institucija negativno utječe na sve segmente života građana BiH i izaziva nesagledive posljedice.

Naglasila je da je visoki predstavnik u BiH danas potrebniji nego ikad prije kako bi se stvorili preduvjeti za stabilnost i prekinuo očiti zastoj u procesu provođenja reformi.

Lord Ahmad je ponovio nedvosmislenu podršku Ujedinjenog Kraljevstva (UK) teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, kao i reformama u interesu svih građana Bosne i Hercegovine.

Također je zahvalio na podršci Bosne i Hercegovine inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva "Call to Action", koja je pokrenuta 22. novembra u cilju osiguranja prava i dobrobiti djece rođene nakon seksualnog nasilja u konfliktu, saopćeno je iz MVP-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.