open-navfaktor-logo
search
Posjete
Turković - Koc: Odlične političke odnose iskoristiti za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je u nastupnu posjetu ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koca, prenosi Anadolu Agency (AA).
31.01.2020. u 10:14
get url
text
Susret Turković Koc

Turković je istakla posebne i bliske veze koje BiH ima s Turskom kao i odlične bilateralne odnose. Pozdravila je intenzivnu saradnju u svim oblastima i izrazila uvjerenje da će u budućnosti biti nastavljena još većim intenzitetom.

Istakla je da se u BiH izuzetno cijeni dosadašnja podrška i pomoć koju je Turska kao iskreni prijatelj pružila našoj zemlji u mnogim oblastima i u različitim vidovima. Značajnom je ocijenila i tursku podršku evroatlantskom putu BiH koja je vrlo bitna zbog ukupne sigurnosti i stabilnosti cijele regije.

Izrazila je spremnost da se odlični politički odnosi iskoriste za dalje unapređenje veza BiH s Turskom prije svega u oblasti ekonomske saradnje i to kroz organizaciju ekonomskih foruma, ali i kroz direktne kontakte između privrednika.

Nakon upućenih iskrenih čestitki ministrici Turković na preuzimanju novih dužnosti ambasador Koc je naglasio da njegova zemlja snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i multietničnost Bosne i Hercegovine.

Izrazio je zadovoljstvo trajnim i iskrenim prijateljstvom dvije države. Naveo je da će Turska nastaviti unapređivati saradnju sa BiH u svim oblastima od zajedničkog interesa. Također je istakao da je napredak BiH na evroatlantskom putu, za koji postoji snažna Turska podrška, bitan za sigurnost regije, što se pokazalo i tokom migrantske krize.

Na sastanku je razgovarano o budućoj saradnji, razmijeni posjeta na svim razinama, kao i drugim aktualnim temama iz regije i svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.