open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Turković i Schmid: Zaustavite retoriku podjele, usmjerite pažnju na reforme
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković danas se u Sarajevu sastala s generalnom sekretarkom OSCE-a Helgom Mariom Schmid, kojoj je istakla da očekuje kako će međunarodna zajednica, uključujući OSCE putem mehanizama koji su na raspolaganju efikasno zaustaviti pokušaje razgradnje i omogućiti nastavak pozitivnih reformskih procesa u BiH.
22.11.2021. u 19:45
get url
text
Helga Maria Schmid i Bisera Turković

Razgovarajući o sigurnosnim pitanjima Turković je naglasila važno pitanje održavanja podregionalnog balansa u naoružanju.

- Vidimo da se u zemljama regije često govori o jačanju vojnih snaga te nabavci novih oružja. BiH zastupa stav da se sigurnosni balans ne smije narušiti te da on svoje temelje vuče iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Države su se usaglasile da same mogu vršiti nadzor. Postavlja se pitanje kome je u interesu i zbog čega utrka u naoružanju? Imajući u vidu aktuelnu situaciju smatramo da bi bilo više nego korisno da se pojača nadzor i striktna kontrola. BiH smatra da se u skladu sa sporazumima treba jačati Oružane snage BiH kako bi što prije ispunili uvjete za približavanje NATO u čijem okvirima vidimo sigurnu budućnost za sve – kazala je Turković.

Također, na sastanku je istakla da BiH treba moderan i evropski izborni zakon u skladu s evropskim pravnim naslijeđem.

- Reforma izbornog zakona ni u kom slučaju ne smije biti opravdanje za blokiranje svih drugih reformskih procesa. Pomoć OSCE-a u tom procesu je dobrodošla i od velike važnosti - poručila je Turković.

Schmid je navela da reforma izbornog procesa nije lagan zadatak govoreći da je donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH važan preduslov za usklađivanje tog zakona s međunarodnim standardima, ali i za vraćanje povjerenja građana u izborni proces.

- Poruka moje posjete je jasna – zaustavite retoriku podjele, svoju pažnju usmjerite na reforme koje će donijeti boljitak vašim građanima i napravite iskorak u reformi izbornog procesa. Državne institucije moraju ponovno funkcionisati u punom kapacitetu. U konačnici, građani širom BiH su ti koji plaćaju cijenu unutrašnje političke nestabilnosti, ekonomske stagnacije i izostanka napretka u provedbi reformi. Visok stepen migracije odraz je ove negativne situacije. Smatram da je veoma važno da ova zemlja ostane na reformskom putu, te stoga pozivam sve lidere da djeluju u tom smjeru – izjavila je Schmid.

Kaže da će OSCE putem svoje Misije u BiH pružiti podršku svim procesima i rješenjima čiji je cilj stvaranje boljih uslova života za sve građane.

Schmid je izrazila zadovoljstvo što će se sutra sastati i s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, te članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Također ću se sastati s kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH kao i sa članovima Interresorne radne grupe za donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, te partnerima iz međunarodne zajednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.