open-navfaktor-logo
search
Brisel
Turković i Podžić sa Stoltenbergom: Kako dalje poboljšati odnos NATO-a sa BiH i regionom
Delegacija Bosne i Hercegovine, koju predvodi ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, sastala se danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. 
14.07.2021. u 12:21
get url
text

Sastanku u sjedištu NATO-a prisustvovao je i ministar odbrane BiH Sifet Podžić, a tema razgovora bila je kako dalje poboljšati odnos NATO-a sa BiH i regionom.

- Nakon bilateralnog sastanka ministri će učestvovati na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća kojim će predsjedavati generalni sekretar, gdje će se sa saveznicima razgovarati o programu reformi i budućem političkom dijalogu. Stoltenberg je poručio da su saveznici zainteresovani za učenje o provedbi Programa reformi i da se raduje konstruktivnoj i informativnoj raspravi. Također je rekao da je NATO i dalje spreman pružiti podršku reformskim naporima Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju NATO-a.

Stoltenberg je tokom sastanka zahvalio BiH na doprinosu Misiji odlučne podrške u Afganistanu.

Također je izrazio zadovoljstvo što se pandemijska situacija u regionu poboljšala i što je NATO, putem Euroatlantskog centra za koordinaciju katastrofa, uspio pružiti podršku BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH saopćeno je da je tokom vrlo otvorenog razgovora razmotreno aktuelno stanje saradnje te integracioni procesi između Bosne i Hercegovine iz NATO-a.  

Konstatirano je da Bosna i Hercegovina, odnosno Vijeće ministara BiH treba što prije nastaviti sa procedurom usvajanja i implementacije Programa reformi kao snažnog doprinosa napretku BiH i stabilizaciji stanja u regiji Zapadnog Balkana.  

Ministrica Turković je istakla kako većina građana Bosne i Hercegovine podržava napredak ka članstvu u NATO, te da je taj reformski pravac zacrtan u relevantnim zakonima i strateškim dokumentima koji su usvojile institucije Bosne i Hercegovine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.