open-navfaktor-logo
search
Posjeta Beogradu
Turković i pitanje o Vučiću: "Incident" u Potočarima, bilbord i druge nejasnoće, o čemu je pričala ministrica?!
Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, boravila je danas u službenoj posjeti Srbiji gdje se sastala sa Ivicom Dačićem, ministrom vanjskih poslova te zemlje. 
09.06.2020. u 21:39
get url
text

Turković je, navodno, kako su je citirale novinske agencije SRNA i Tanjug, odgovarajući na pitanja novinara kazala "da je u BiH dobrodošao svako ko pruža ruku i da inicident sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Potočarima prije nekoliko godina nije smio da se dogodi".

Nju su, kako prenose ove agencije, na konferenciji za novinare u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije pitali da prokomentariše postavljanje pa cijepanje Vučićevog bilborda u Srebrenici, međutim, ona se osvrnula na situaciju koja se dogodila ranije.

- To u Srebrenici nije smjelo da se dogodi, jer kad neko dođe sa dobrom voljom, ne treba da se desi incidentna situacija. Ali, niko ne može da ima totalnu kontrolu. Sigurno to ne nailazi na podršku u Bosni i Hercegovini - rekla je ona, javlja Tanjug.

Prema njenim rečima, BiH čini napore da svako ko dođe u našu zemlju "bude dobrodošao, pogotovo ako, kako kaže, pruža ruku".

- To je princip koji pokušavamo da njegujemo i sigurno će biti tako u budućnosti - rekla je ministrica vanjskih poslova BiH.

Da li su Srna i Tanjug vjerodostojno citirale ministricu Turković i da li je ona zaista govorila o događaju u Potočarima 2015. godine, u ovom trenutku se ne može pouzdano reći, jer snimak njene izjave nije nam dostupan na uvid, a ministrica nije odgovarala na naše telefonske pozive do objave ovog teksta. Njena izjava je već naišla na negodovanje bh. građana na društvenim mrežama. 

Ukoliko se radi i o komentiranju pocijepanog bilborda s Vučićevim likom i natpisom "Zahvalna Srebrenica", s obzirom na ulogu Republike Srbije u novijoj historiji tog grada, ali i postojanju sudskih presuda koje govore o ulozi institucija Republike Srbije u počinjenom genocidu u Srebrenici, treba podsjetiti da je taj bilbord među bošnjačkim stanovništvom ocijenjen kao provokacija.

Ono što je pouzdano, a u vezi s "incidentom" 2015. godine kada je Vučić posjetio Potočare je činjenica da su dvojica srbijanskih policajaca dobili otkaze nakon što su javno progovorili o nelegalnoj akciji MUP-a Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine, konkretno u Potočarima. Nelegalna akcija MUP-a Srbije upravo se dovodi u vezi s ovim "incidentom". 

Nedvno je objavljeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije dužno vratiti na posao policajca Mladena Trbovića, poznatijeg iz slučaja "Potočari", a na osnovu odluke Upravnog suda u Beogradu.

Trbović je, zajedno sa kolegom Milanom Dumanovićem, dobio otkaz nakon što su javno progovorili o nelegalnoj akciji MUP-a Srbije 11. jula 2015. godine na komemoraciji žrtvama genocida u Potočarima.

Dumanović i Trbović su uhapšeni, ostali su bez posla i država ih je tužila zbog navodnog odavanja službene tajne. Dumanović je u oktobru prošle godine vraćen na posao, ali je odmah udaljen iz službe do okončanja sudskog postupka.

Ministarstvo sigurnosti BiH, odnosno Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH nije bila obaviještena o dolasku policijskih službenika iz Srbije Milana Dumanovića, Tomislava Radovanovića i Gorana Nešića u Srebrenicu, odnosno u Potočare. Time su potvrđeni navodi Dumanovića o nelegalnom radnom angažovanju policajaca iz Srbije u susjednu državu.

Nakon dešavanja u Potočarima tog 11. jula mnogi su u bh. medijima, ali u susjednoj Srbiji i Hrvatskoj, ustvrdili da je "incident" unaprijed izrežiran te da je cilj bio upravo od Vučića, koji je navodno došao pružiti ruku, napraviti žrtvu.

Tako je, primjera radi, zagrebački Večernji list u jednoj kolumni objavio: 

- No, s obzirom na javnu pažnju koju je izazvao, sve je možda i unaprijed smišljen scenarij. Jecaji i tužaljke srebreničkih majki i udovica potisnuti su brundanjem i negodovanjem svjetskih licemjera hinjeno začuđenih napadom na srpskoga premijera Aleksandra Vučića. Tako se dogodio apsurd – da je sljedbenik ideologije koja je zločin počinila dobio više javne pozornosti od žrtava te ideologije!

Stid je vrlina, ali Vučić u Srebrenicu kao da i nije došao zbog kajanja, nego kao hodajuća provokacija. On je došao kao sakupljač političkih bodova kojima će ga honorirati moćnici slični onima koji su nekoć nesretnim Srebreničanima davali iluziju spasa. Ti moćnici misle valjda da će tako Srbiju odvojiti od Rusije. Sve što se Vučiću u Srebrenici događalo nalikuje zapravo na političku farsu, na unaprijed smišljen igrokaz u kojemu će srpski premijer imati glavnu ulogu i biti promoviran kao "novo lice" Srbije - navedeno je u tom tekstu Večernjeg.

Valja podsjetiti i da je stav organizacionog odbora komemoracije i dženaze žrtvama genocida u Srebrenici, a koji se jasno ističe unazad nekoliko godina, takav da svako ko negira genocid u Srebrenici i ne priznaje presude u vezi s tim ratnim zločinom, u Potočare više nije dobrodošao. Među takvima su Aleksandar Vučić, kao i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je više puta za medije sa ovih oprostora, ali i za strane medije, kazala kako to nije bio genocid, nego "gnusan zločin" i "strašni masakr". 

Ukratko, zvanična, dominantna, vladajuća politika Srbije, uključujući najviše čelnike te zemlje, Srpsku pravoslavnu crkvu, većinu članova akademske zajednice, ne priznaju sudske presude u kojima se "gnusan zločin" i "strašni masakr" izričito definiraju kao - genocid. 

Osim što je odgovarala na nešto što je, sudeći po izvještaju Srne i Tanjuga, niko nije ni pitao, ministrica Turković sa kolegom Dačićem razgovarala i o drugim temama. 

Kao jednu od gorućih za Bosnu i Hercegovinu navela je otvaranje konzulata u Novom Pazaru, za šta je dobila pozitivan odgovor od Srbije. Inače, otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru zatražio je ranije predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Dačić i Turković o pitanju državne granice, a Turković je kazala da ti razgovori treba da budu nastavljeni.

Upitana da li su razgovarali o pitanju migranata, kazala je da će dvije zemlje učiniti sve što je moguće da imaju kontrolu migranata, ali da to nije samo do njih, već i do zemalja Evropske unije, ali i zemalja iz kojih migranti dolaze.

Komentarišući suočavanje sa prošlošću između BiH i Srbije, a u svjetlu predstojećih presuda za ratne zločine, kao i godišnjice genocida u Srebrenici, Turković je rekla da je prošlost takva kakva jeste, ne može se promijeniti, a da je Srebrenica bolna tačka u životima svih.

- Srebrenica je bolna tačka u životima svih nas iz bilo kog susjedstva. To je nešto što se nije smjelo desiti i što ne bi smjelo više nikome da se desi - kazala je.

Oni koji su odgovorni treba da budu kažnjeni, ali ukoliko se te rane stalno budu grebale, one će krvariti, zbog čega se treba okrenuti ka budućnosti, dodala je, kako prenosi agencija Anadolija.

Dačić je ocijenio da je tokom pandemije koronavirusa saradnja sa BiH bila na visokom nivou.

- Mi zajednički apelujemo na sve zemlje u regionu da se donese zajednička odluka da ne mora svaki građanin da gleda koji papir mu treba za prelazak granica, nego da postoji zajednički pristup toj temi - kazao je.

Kako je rekao, Srbija je donijela odluku da otvori svoje granice za strance bez testova i mjera izolacije osim sa simptomima te zahvalio BiH što je donijela takvu odluku za građane Srbije.

- Ali, bez obzira što su mjere relaksacije na snazi, i dalje je manje zemalja u koje može da se putuje nego onih u koje ne može - kazao je, misleći na druge zemlje u regionu Zapadnog Balkana.

Šef diplomatije Srbije kazao je da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, da želi dobru i aktivnu saradnju s njima te da se neće miješati ni u kakve njihove unutrašnje odluke.

- Srbija je suštinski zainteresovana za stabilnost u cijelom regionu, uključujući i stabilnost BiH. Mi želimo dobrosusjedske odnose i tu postoje stvari o kojima treba razgovarati u narednom periodu, kao što je podrška na međunarodnom planu. Mi smo spremni da jedni druge podržavamo -  naveo je.

On je kazao i da postoje pitanja iz prošlosti koja su neriješena, poput pitanja nestalih lica, granične linije, ali da o njima treba razgovarati u svjetlu pokušaja gledanja u budućnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.