open-navfaktor-logo
search
Antalija
Turković govorila na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica SEECP-a
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, danas je u Antaliji učestvovala na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojim predsjedava Turska.
06.11.2020. u 22:02
get url
text

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH navodi se da su u fokusu današnjeg sastanka ministara bili načini jačanja saradnje u jugoistočnoj Evropi, zasnovani na iskustvima regija vezanim za pandemiju COVID-19.

U obraćanju ministrica Turković je kazala da je Bosna i Hercegovina ozbiljno pogođena pandemijom, te da su, s ciljem suočavanja s negativnim efektima pandemije, usvojena i provode se dva pristupa.

- S jedne strane, pokušavamo usporiti širenje zaraze među stanovništvom i na taj način rasteretiti, koliko god možemo, naš zdravstveni sistem. S druge strane, nastojimo pomoći privatnom sektoru, malim i srednjim preduzećima i osigurati njihovu održivost u ovim zahtjevnim vremenima. Ova vanredna situacija ponovo potvrđuje neophodnost daljeg unapređenja prekogranične saradnje u našem regionu i šire. Smatram da možemo napraviti korak dalje i ozbiljno razmotriti razvoj obrazovnih veza između centara širom regije i olakšati razmjenu modela kliničke njege u oblasti COVID-19 i srodnim medicinskim specijalnostima. Mogli bismo razviti i alate za saradnju i medicinsku pomoć pri prijemu pacijenata iz teško pogođenih regija i zemalja u one regije, koje mogu efikasno upravljati svojim kapacitetima i imati dovoljno osoblja i opreme, da privremeno podnesu dodatne pritiske epidemiološke krize - rekla je Turković, te dodala:

- Željeli bismo još jednom naglasiti koliko je važno izbjeći preklapanje i dupliciranje u projektima koje vode različiti regionalni igrači. Ovo je također vrlo dobra prilika da se definiše najbolji pravni statut za RCC, kako bi se mogao prilagoditi da se uspješno nosi sa novim izazovima. Mislimo da Jahorinska deklaracija iz Sarajeva, koju su naši predsjednici usvojili na samitu na Jahorini u julu 2019. godine, predstavlja dobru političku i pravnu osnovu za to.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.