Turković je u svojoj objavi na društvenim mrežama naglasila kako je "riječ o izuzetno važnoj odluci koja će osnažiti kapacitete i sposobnosti naših Oružanih snaga, a realizirat će se kroz novi instrument EU The European Peace Facility". 

- Cilj instrumenta je povećavanje sposobnosti EU da spriječi konflikte, sačuva mir i ojača međunarodnu stabilnost i sigurnost, a ukupni budžet ovog instrumenta iznosi pet milijardi eura za 2021-2027. BiH je prva država korisnica ovih sredstava, a očekujemo da će biti donirano 10 miliona eura za jačanje deminerskih kapaciteta OSBiH.

U narednim danima učestvovat ću u nekoliko važnih evropskih foruma u Briselu gdje ću govoriti, između ostalog i o situaciju u BiH. Očekujem da će i ministri vanjskih poslova EU donijeti i stavove o posljednjim dešavanjima u našoj zemlji i na cijelom Zapadnom Balkanu. Od suštinske je važnosti da ovu krizu pretvorimo u šansu da u najkraćem roku ispunimo preostale uvjete za kandidatski status. To bi vjerujem bio najbolji odgovor retrogradnim politikama - zaključila je Turković.