open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Turković: Današnja sjednica bila je neuspio pokušaj da se odbije usvajanje ANP-a
Rad Vijeća ministara Bosne i Hercegovine još nije deblokiran, iako je sjednica održana, zbog čega smo morali intervenirati u dnevnom redu sjednice i spriječiti da ANP bude odbijen, kaže Bisera Turković, dopredsjedavajuća Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova. 
04.11.2021. u 13:38
get url
text

- Predsjedavajući Tegeltija je povukao sve tačke dnevnog reda koje su predložili ministri iz reda Srba i unaprijed dao do znanja da će glasanjem protiv onemogućiti usvajanje važnih odluka za bh. građane i cijelu državu. Bojim se da je današnja sjednica bila neuspio pokušaj da se u ovoj atmosferi odbije usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO, kojeg je ranije usvojila Komisija za saradnju sa NATO-om, u kojoj su bili članovi iz reda sva tri konstitutivna naroda - navodi Turković.

VEZANI TEKST - Program reformi povučen s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH "da bi ostao u životu"

Morali smo, kaže ministrica, to spriječiti i spasiti šansu da se donese ispravna odluka zbog čega smo tražili da se ova tačka skine sa dnevnog reda.

- Nema nikakvog opravdanog razloga zbog čega bi ministri iz reda Srba danas bili protiv usvajanja ANP-a, a najavili su da će glasati protiv. Puko sastajanje bez ozbiljne intencije i efikasnog djelovanja u interesu građana izigravanje je povjerenja koje smo dobili u Parlamentu BiH. Ne možemo dozvoliti da se Vijeće ministara BiH pretvori u poligon za političke predstave i obmane građana. Pred nama je ozbiljan posao i nećemo biti ničiji paravan za secesionističke avanture koje su osuđene na propast. Očigledno je da nas čeka više od 400 tačaka dnevnog reda kojima moramo pristupiti apsolutno odgovorno i ozbiljno, bez ultimatuma i bilo kakvih političkih ucjena te donositi odluke u interesu građana, a ne po nečijem političkom diktatu - kaže Turković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.