Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH navode da su tom prilikom razmijenili zabrinutost za stanje uzrokovano pandemijom COVID-19 u BiH i Turskoj, te istakli potrebu da ove dvije prijateljske zemlje učine maksimalne napore da se pandemija pobijedi.

Turković se zahvalila Cavusogluu što je Turska među prvima pružila pomoć BiH u medicinskoj opremi, te zamolila puštanje opreme koja je kupljena od bosanskohercegovačke firme, a nalazi se u Turskoj. Turković je izrazila želju da i BiH pomogne Turskoj kako bi makar na simboličan način olakšala tešku situaciju vezano za COVID-19, od kojeg je u toj zemlji zabilježeno oko 700 smrtnih slučajeva i 30.000 zaraženih, navode iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dodaje se da je Cavusoglu naglasio da Turska podržava napore BiH u borbi protiv koronavirusa te da će pružati materijalnu i medicinsku pomoć, obezbijediti podršku u nabavci neophodnih roba kao i stručnu pomoć. Na kraju telefonskog razgovora, Cavusoglu je prenio iskrene želje da se oboljeli brzo oporave i da se pandemija COVID-19 što prije okonča, zaključili su iz ministarstva.