open-navfaktor-logo
search
Sezona na izmaku
Turizam: U Neumu zadovoljni posjetom u julu i augustu, strahuju od podsezone
Ljetna sezona u Neumu polako se primiče kraju, a imajući u vidu početak sezone i sve probleme koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa, turistički radnici u jedinom bh. gradu na moru mogu biti relativno zadovoljni ostvarenim rezultatima.
30.08.2020. u 11:23
get url
text

- Ljetna turistička sezona u sedmom i osmom mjesecu bila je zadovoljavajuća. U četvrtom i petom mjesecu nije se moglo ući u Neum bez negativnog testa na covid-19, nije bilo seminara i kongresa. Lagano smo krenuli u šestom mjesecu, a u sedmom i osmom bili smo puni gostiju i nadam se da će se sezona produžiti joštjedan-dva - kaže načelnik općine Neum Živko Matuško.

Ove godine izostali su turisti iz Slovačke, Češke, Poljske i drugih udaljenijih zemalja. Na neumskim plažama uglavnom su odmarali domaći gosti te turisti iz Srbije kojih je ove godine bilo značajno više nego prethodnih godina.

Kada su u pitanju statistički podaci, hotelijeri kažu kako je špica sezone bila gotovo na nivou prošle godine no problem je potpuni izostanak predsezone te neizvjesna postsezona.

- Bit ćemo zadovoljni ako nam ova godina bude na nivou 40 do 45 posto u odnosu na prošlu. Sedmi i osmi mjesec su bili iznimno popunjeni, međutim predsezona je nepovratno izgubljena, deveti i deseti mjesec su slabo popunjen i kompletan kongresni turizam je otkazan. Ovih dana nam je otkazan jedan veliki kongres i sve će se u postsezoni svoditi na individualne dolaske i dosta toga će ovisiti o vremenskim prilikama. Bit ćemo zadovoljni ako budemo na 30 posto kapaciteta u devetom mjesecu - kazao je direktor prodaje neumskog hotela Sunce Dario Krešić.

Hotelijeri ističu kako se nadaju da će s ostvarenim prihodima uspjeti zadržati radnike i dočekati novu sezonu.

I hotel Sunce i Grand hotel Neum ostat će otvoreni do kraja devetog mjeseca. Svoja vrata planiraju ponovno otvoriti sredinom trećeg mjeseca 2021. godine, a u slučaju poboljšanja epidemiološke situacije moguće je da budu otvoreni i u vrijeme novogodišnjih praznika. No, kako kažu, sada je prerano o tome govoriti.

Za kraj sljedeće godine najavljen je i završetak magistralne prometnice Stolac – Neum, koja će, nadaju se u jedinom bh. gradu na moru, dati dodatni zamah lokalnom turizmu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.