open-navfaktor-logo
search
Selfie "diplomate"
Turističko putovanje Forte i Ćudić u Ukrajinu nema nikakve veze sa državom BiH
Vanjska politika isključiva je nadležnost države Bosne i Hercegovine, državnog Predsjedništva. Entiteti i kantoni ne mogu samostalno djelovati na međunarodnom planu. U slučaju bilo kakvih odnosa sa drugim državama ili organizacijama entiteti moraju imati saglasnost Parlamenta BiH. BiH i njene stavove na međunarodnoj sceni predstavljaju njeni izabrani i imenovani zvaničnici u državnim institucijama. Tako kaže Ustav BiH. 
30.08.2022. u 16:38
get url
text

Kada predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović, naprimjer, ide u posjetu Poljskoj kao što je to učinila prije nekoliko mjeseci, onda je to ništa drugo do privatna ekskurzija jedne političarke i zastupanje jedne politike. SNSD-ove politike. Cvijanović bilo gdje u svijetu da se sastaje sa bilo kime može govoriti isključivo u svojstvu SNSD-ovog stranačkog aktiviste. Za bilo šta drugo nema nadležnost, pa čak ni da govori u ime pola države, RS-a. 

VEZANI TEKST - Predsjedništvo BiH: Dodik tražio da BiH bude neutralna u vezi sa Ukrajinom, Komšić i Džaferović ga odbili

U čemu je razlika kada Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo i federalna zastupnica Sabina Ćudić, stvarna predsjednica Naše stranke, otputuju u Ukrajinu? Pa nema je. To je privatna ekskurzija članova Naše stranke, baš kao što su bile i one njihove posjete Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Britaniji ili bilo gdje drugo gdje su putovali. Međutim, kada iz Naše stranke te svoje putešestvije predstavljaju kao "diplomatsku aktivnost" u ime Bosne i Hercegovine, onda tu dolazimo do problema. Nije li to jednako problematično kao kad Milorad Dodik, Dragan Čović ili bilo ko drugi, zaobiđu zvanične državne institucije i na međunarodnom planu istupaju u ime entiteta ili države? 

Ćudić i Forto su otputovali u Ukrajinu, saopćila je to Naša stranka, predstavljajući putovanje kao "posjetu prvih bh. zvaničnika Ukrajini od početka agresije". Kantonalni premijer i federalna zastupnica nisu bh. zvaničnici, niti se u tom svojstvu mogu predstavljati domaćoj, a pogotovo ne međunarodnoj javnosti. Ono što čine je upravo to - nastoje posjetu predstaviti kao diplomatsku aktivnost u ime države BiH. 

Institucije Bosne i Hercegovine, uključujući Ministarstvo vanjskih poslova i Ambasadu BiH u Mađorskoj, koja pokriva i Ukrajinu, nisu obaviješteni o njihovom putovanju, niti su se Forto i Ćudić konsultirali sa nadležnima u bh. institucijama u vezi sa stavovima koje će eventualno iznositi u ime BiH. 

VEZANI TEKST - Turković o sankcijama Rusiji: BiH obavezna da se pridružuje stavovima EU-a pa i restriktivnim mjerama

-  Višednevna posjeta uključuje sastanke u ministarstvima odbrane i vanjskih poslova, kao i obilazak ratom zahvaćenih područja - navedeno je na zvaničnoj web stranici Naše stranke uz Fortinu izjavu: 

- Šest mjeseci je prošlo od pohoda ruskih tenkova na Kijev. Državni vrh BiH morao je posjetiti Ukrajinu. Nažalost, to se nije desilo. Naivno je misliti da sudbina Ukrajine nije povezana sa odnosima snaga na zapadnom Balkanu i unutar BiH, gdje otvoreno djeluju Putinovi poslušnici i prijete otcjepljenjem. 

Zašto je državni vrh "morao" posjetiti Ukrajinu, Forto nije objasnio. Državni vrh je, pojašnjenja radi, morao djelovati u skladu sa dokumentima koje je usvojio i vanjskom politikom kakvu je BiH odabrala, a to podrazumijeva da smo kao država morali i slijedili smo politiku Evropske unije i NATO-a.

Dokazuje to glasanje o rezolucijama i sankcijama agresoru na Ukrajinu - Rusiji. Po uputama iz Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova, a prije svega u skladu sa važećim usvojenim politikama i strategijama BiH, šefica Misije BiH pri Evropskoj uniji u Briselu Emina Merdan, ambasador BiH u UN-u Sven Alkalaj i Ivan Orlić, ambasador BiH u Vijeću Evrope uradili su i glasali su tačno kako su trebali u skladu sa državnom vanjskom politikom. 

VEZANI TEKST - Bosna i Hercegovina ponovo uskladila politiku sankcija EU-a protiv Rusije

- Kao prvi bh. zvaničnici u posjeti napadnutoj Ukrajini, tu smo ne samo da iskažemo podršku za odbranu Ukrajine i Evrope od ruske agresije, već i da pozicioniramo BiH kao zemlju itekako važnu za evropsku sigurnost i zemlju koja mora učestvovati u donošenju odluka u Briselu. To je naša poruka i evropskim zvaničnicima sa kojima boravimo u Ukrajini: ustupci bh. nacionalistima, ustupci su Putinu - obrazložila je Ćudić, koja mjesecima kasni sa "pozicioniranjem BiH" po pitanju Ukrajine, jer su to državne institucije uradile. Osim toga, Ćudić u ovom slučaju može pozicionirati samo Našu stranku, a nikako državu BiH, jer za to niti je ovlaštena, niti je nadležna.

Zašto Dodik i Čović nisu mogli spriječiti glasanje, niti mogu uraditi bilo šta po pitanju sankcioniranja ovih ambasadora koji su "pozicionirali BiH", iako se sa njihovim aktivnostima ne slažu? Vrlo jednostavno - zato što su ambasadori, kao i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, radili u skladu sa zakonima i strategijama, opredjeljenjem BiH, koji su davno izglasani i prihvaćeni u Predsjedništvu BiH i Parlamentu BiH. To uključuje opredjeljenje BiH ka članstvu u EU i NATO-u. I tako izgledaju diplomatske aktivnosti kada se poštuju nadležnosti, institucije i zvanične državne politike. 

VEZANI TEKST - Ćudić: NATO je pitanje o kojem nema dogovora, to je izgovor za neformiranje vlasti

Privatne posjete lokalnih političara, ma koliko se oni za potrebe izborne kampanje sami predstavljali kao bh. zvaničnici, sa državom Bosnom i Hercegovinom i njenom vanjskom poltikom nemaju baš nikakve veze. Naprotiv, štetne su. Jer ako Ćudić i Forto mimo institucija "pozicioniraju BiH", zašto onda to isto sporimo npr. Željki Cvijanović?! Na kraju krajeva kako bi to BiH "pozicionirala" jedna Sabina Ćudić koja je suprotno zakonima i strategijama ove države (Strategija vanjske politike BiH 2018 - 2023. i Zakon o odbrani), koji jesu usvojeni u Predsjedništvu i Parlamentu BiH, tvrdila da ne treba trošiti vrijeme na NATO (slanje ANP-a) jer po tom pitanju nema dogovora?

Da stvar bude potpuno jasna, Ćudić i Forto u Ukrajini borave u sklopu ekskurzije ALDE-a (Alijanse liberala i demokrata Evrope), što znači da je to stranačka aktivnost na kojoj će za uspomenu snimiti pokoji slfie, a koja nikako ne ide u službu bh. diplomatije. Naša stranka ALDE nije spomenula u svom saopćenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.