open-navfaktor-logo
search
Nakon pauze
Turistički vodiči napokon imaju posla, najviše gostiju dolazi iz arapskih zemalja
Popuštanje mjera i mogućnost lakšeg ulaska u našu državu vratili su turiste. Turistički vodiči nakon duge pauze napokon rade!
17.07.2021. u 08:20
get url
text

- Nakon što smo uz pomoć drugih esnafskih udruženja u BiH uspjeli primoliti Vijeće ministara da otvori granice i da omogući olakšan ulazak stranih gostiju u BiH, mi smo zadovoljni sa tom odlukom i sada beremo njene plodove. Povećao se broj dolaska turista u Sarajevo i BiH. Možemo reći da sezona ide nabolje i kolege imaju sve više i više posla – kazao je Mirza Omerhodžić, predsjednik Udruženja turističkih vodiča Sarajevo "Vučko".

Očekuju da će u augustu doći do povećanja broja gostiju u Sarajevu, ali i drugim bh. gradovima jer su također dio njihove turističke ponude.

- Trenutno, najviše turista nam dolazi iz arapskih zemalja. Dolaze nam i iz Turske, evropskih zemalja poput Belgije, Austrije, Njemačke..., a povećao se i broj dolazaka iz dijaspore. Sve je krenulo nabolje kako se smirila situacija sa koronavirusom. Generalno smo zadovoljni, s obzirom na to da nije tako davno bilo kada uopće nismo radili, ali može to i bolje – poručuje Omerhodžić.

Vakcinisanje bi, vjeruje, njihove probleme riješilo trajno jer turistička sezona u Sarajevu, ali i gradovima poput Mostara, Tuzle, Jajca, Banje Luke..., traje cijelu godinu.

- Nadamo se i da će vakcinacija krenuti ubrzanim tempom u BiH, da će se dodatno olakšati uvjeti za ulazak i da će se ukinuti sva ograničenja. Ali sve je do nas, kako mi svemu tome pristupimo, tako će nam biti. Nadamo se da će nam se vratiti pretpandemijski period, ali zadovoljni smo da radimo. Naš cilj je bio da počnemo raditi – naglašava Omerhodžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.