open-navfaktor-logo
search
Zadivljujući prizori
Turistički biseri Anadolije: Kapadokya, Kayseri i Erciyes privlače sve više stranih turista
Kada se spomene putovanje u Tursku, mnogi pomisle na ljetovanje u Antaliji, Kemeru, Marmarisu ili Bodrumu. U posljednjih nekoliko godina Vlada Republike Turske ulaže milione eura u razvoj zimskog turizma, i napore i kapacitete usmjerava u to da stranim turistima približi i ostale destinacije i čari svoje bogate zemlje.
28.02.2021. u 14:04
get url
text

Ove zime jedinstvenu turističku ponudu čini i moderan ski-centar, vulkanska planina Erciyes (Erdžijes), najviša planina u centralnoj Anadoliji.

Iako jedno od najmlađih, Erdžijes je danas jedno od najboljih i najmodernijih skijališta Turske. Ski centar smješten je na nadmorskoj visini od 2.200 do 3.400 metara, a sam vulkan, odnosno planina, visoka je 3.916 metara. Oni koji su uspjeli da se popnu do samog vrha tvrde da po vedrom i sunčanom danu pogled odatle seže do Crnog mora na sjeveru i Sredozemnog na zapadu Turske.

Kajseri, u podnožju ugašenog vulkana Erdžijes

Kajseri je od Istanbula udaljen sat vremena vazdušnom linijom. Zbog dobre konekcije sa internacionalnim aerodrome i avio linijama, te zbog blizine Erdžijesa, sve je atraktivniji i privlačniji turistima iz čitavog svijeta. Jedan je od većih gradova u Turskoj, broji oko 1,6 miliona stanovnika i važi za industrijski i trgovački centar sa najvećom industrijskom zonom u čitavoj Turskoj.

Čuven je i zanimljiv zbog svoje seldžučke arhitekture iz XII i XIII vijeka koja je podignuta od crnog kamena vulkanskog porijekla. Baš u tom periodu Kajseri je doživio i najveći procvat, kada su tu vladali turski Seldžuci. Bogata historija dobrim dijelovima sačuvana je u nekoliko velikih muzeja koje turisti rado posećuju. Važi za grad uspešnih biznismena, a u tom gradu se proizvodi čak 80 posto turskog nameštaja.

Kapadokija, mesto jedinstvene prirode i historije

Turisti koji skijaju na Erdžijesu, i nakon što se upoznaju sa čarima Kajserija, obavezno posećuju i svega sat vremena udaljenu Kapadokiju, "osmo čudo" svijeta i jednu od najljepših destinacija na planeti. Njeni pejzaži su na listi Svjetske baštine UNESCO-a. Specifične reljefe Kapadokije formirala je lava vulkana Erdžijes i Hasan, prije nekoliko miliona godina. U Kapadokiju se uglavnom dolazi iz tri razloga, da bi se letelo balonom, vidjeli "vilinski dimnjaci" i prespavalo u nekom od hotela uklesanih u stijenama.

Za one koji uživaju u adrenalinu obavezna je vožnja balonima koji se u ranu zoru vinu u visinu i do 1.000 metara, odatle se posmatra i najljepši izlazak sunca. Let traje nešto duže od sat vremena, a osim izlaska sunca, pruža se nevjerovatan pogled u daljinu, na kanjone ali i na visine na kojima pored vašeg, lete još desetine šarenih balona.

Kapadokiju godišnje posjeti oko 2.5 miliona turista. Zbog i dalje aktuelne pandemije koronavirusa u Turskoj je na snazi obavezno nošenje zaštitnih maski, na otvorenom kao i u zatvorenom prostoru. Odluka se odnosi na turske državljane ali i turiste, bez izuzetka. Turisti u Turskoj, za razliku od stanovništva, mogu se neometano kretati i za njih ne važi policijski sat, koji je u toj zemlji jedna od mjera u borbi protiv koronavirusa.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.