open-navfaktor-logo
search
Praznik u Sarajevu
Turisti iz regiona "okupirali" glavni grad BiH pred doček Nove godine
U Sarajevo je tokom novogodišnjih praznika došlo zaista mnogo turista, što se lako može primijetiti na glavnim gradskim ulicama, ali ono što je zanimljivo je da su se u BiH odlučili doći i mladi i stari
31.12.2019. u 12:48
get url
text

Veliki broj turista, među kojima najviše onih iz regiona, odlučilo je novu 2020. godinu dočekati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Mnogi turisti sunčano, ali prohladno prijepodne, uoči “najluđe noći“, iskoristili su da prošetaju centralnim ulicama i znamenitom Baščaršijom.

Robert Sajko iz Slovenske Bistrice u Sloveniji nije prvi put u Sarajevu i sa zadovoljstvom dolazi. Veli da nije samo on imao prelijepa iskustva u glavnom bh. gradu, nego i mnogi njegovi prijatelji, pa se tako odlučio i 2020. godinu dočekati u Sarajevu. Još iz vremena bivše Jugoslavije su, kažu, Slovenci uvijek voljeli dolaziti, pa je tako i u sadašnje vrijeme.

-Bili smo prije dvije godine i opet smo došli zbog dobrog raspoloženja i svega što se događa u Sarajevu - ističe Sajko i dodaje da su, između ostalog, došli i zbog večerašnjeg koncerta Željka Joksimovića:

"Zato smo tu došli, prije dvije godine je bio Zdravko Čolić. I zbog njega smo došli. Bili smo u Mostaru, a sada smo došli i danas ćemo biti ovdje i sutra, a onda se vraćamo u Sloveniju."

U Sarajevo je tokom novogodišnjih praznika došlo zaista mnogo turista, što se lako može primijetiti na glavnim gradskim ulicama, ali ono što je zanimljivo je da su se u BiH odlučili doći i mladi i stari. Dakle, u Sarajevo se ne dolazi samo zbog dobrog provoda u novogodišnjoj noći, nego i zbog njegovih znamenitosti, ali i duše koju ima. Grupa turista iz Slovenije tako je u utorak ujutru uživala u šetnji i obilasku sarajevskih znamenitosti.

-Dolazim već drugi put u Sarajevo. Ovdje mi se prvi put jako svidjelo, pa sam poželjela ponovo da dođem sa suprugom. Ima tu neki osjećaj od prije, nešto mi se tu sviđalo. Ja sam u stvari rodom iz jednog zdraviliškog kraja, gdje su dolazili razni gosti i meni je Balkan dosta blizak i zbog toga. Tako sam poželjela opet u Sarajevo, jer smo se dobro proveli kada smo prvi put bili. Sada smo malo stariji, pa je to drugačije - kaže Ivana iz Ljubljane.

{$galerijaFotografija}

Dodaje da joj se u Sarajevu mnogo toga sviđa i da rado dolazi u ovaj grad, jer u njemu doživi neki poseban osjećaj.

-Sam kraj, ljudi, neki poseban osjećaj doživiš u tom kraju. Barem meni, ne znam kako je kod drugih - pojasnila je Ivana.

Novu 2020. godinu će dočekati sa prijateljima i poznanicima iz turističke grupe u hotelu, gdje će, uz bogatu večeru, imati prigodan zabavni program. Iako se na ulicama u užem centru grada može primijetiti da je najviše turista iz Hrvatske, nisu bili pretjerano raspoloženi za razgovor ispred kamera. Ipak, Ivan Jovičić iz Zagreba je odlučio da prenese svoje dojmove o boravku u Sarajevu.

-Željni smo malo dobre zabave, a već nam je dosta u našem gradu. Tako da došli smo malo ovdje zabaviti se, vidjeti neke kulturološke razlike i tako - priča Jovičić i dodaje da će sa prijateljima ostati ukupno četiri dana i večeras posjetiti koncert Joksimovića:

"Otići ćemo ga vidjeti, ja bi ga osobo volio vidjeti live. Da čujem kako taj čovjek zvuči, je li to stvarno kao snimkama, ili nije. Onda poslije toga ne znam, gdje nas Miljacka odnese. Tu sam inače drugi put, bio sam već u Sarajevu. Nemam riječi. Meni je grad, kao grad fantastičan, ali ako bih nešto morao izdvojiti onda je to vaša hrana."

Osim uz koncert Željka Joksimovića koji će se večeras održati ispred SCC centra, mnogi turisti će imati priliku da Novu godinu dočekaju u uvijek dobroj atmosferi sarajevskih kafića, restorana i hotela. Za one, koji Novu godinu vole slaviti duže od jednog dana za 1. januar je osiguran još jedan koncert, a riječ je o nastupu legendarnog benda “Zabranjeno pušenje“ ispred Vječne vatre u samom centru grada.

Praznik u Sarajevu - 31. 12. 2019.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.