open-navfaktor-logo
search
Destinacija u Italiji
Turisti će platiti 275 eura kazne ako se predugo zadrže u "crvenim zonama" Portofina
Gradske vlasti pitoresknog Portofina, omiljene turističke destinacije na italijanskoj rivijeri, donijele su novo pravilo o zabrani dužeg zadržavanja u određenim dijelovima mjesta, što je izazvalo nezadovoljstvo posjetitelja, naročito onih koji svugdje žele snimiti selfie.
25.04.2023. u 10:37
get url
text

Riječ je o mjestima na kojima turisti imaju posebno dobar pogled na poznati zaljev, a neki su, prenosi Ansa, ovaj potez protumačili kao zabranu selfieja.

Zadrže li se turisti zbog fotografiranja predugo na označenim područjima, mogli bi platiti novčanu kaznu u iznosu od 275 eura.

Gradonačelnik Portofina Matteo Viacava, koji je potpisao uredbu, jučer je pojasnio da će se između središta mjesta i plaža uvesti "crvene zone", izvijestila je Ansa.

Pojasnio je kako je to jedini način da se izbjegne "anarhični haos" koji se događa u srcu sezone zbog mnoštva turista koji se, da bi snimili selfieje, duže zadržavaju na određenim mjestima, ometajući pritom saobraćaj i blokirajući uske uličice ribarskoga mjesta s 500 stanovnika.

Pravilo je na snagu stupilo već tokom proteklih uskršnjih praznika i pojačanog priljeva turista i bit će na snazi do kraja oktobra svakodnevno od jutra do 18 sati.

Vijest je izazvala negodovanje, posebno britanskih medija, i podigla buru na britanskim društvenim mrežama.

Pravila koja se odnose na snimanje selfieja na snazi su i u SAD-u, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Japanu...

New York i Kalifornija zakonom su zabranili selfieje u zoološkim vrtovima, gdje bi se u pozadini mogle nalaziti opasne divlje životinje, poput tigrova i medvjeda.

Selfieji također nisu dopušteni ni u nekim dijelovima Londonskog tornja - Martin Tower, Kraljevskim kapelama i Kući dragulja. Ne biste ih trebali praviti ni za vrijeme utrke u Pamploni jer biste se u protivnom mogli suočiti sa kaznom do 3.000 eura.

Od 2014. godine selfieji su zabranjeni na Plage de la Garoupe, maloj pješčanoj plaži na Azurnoj obali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.