open-navfaktor-logo
search
Ugledni ljekar
Tulumović dobio mandat za sastav nove vlade TK: Želimo dati ozbiljnost vlasti
Kandidata za premijera predložio je Općinski odbor SDA Živinice, čiji je Tulumović predsjednik
17.07.2019. u 12:54
get url
text
get url
text

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović povjerio je danas mandat za sastav nove vlade TK Denijalu Tulumoviću iz SDA.

- SDA je kao stranka koja ima najviše zastupnika dostavila kandidata za premijera. Mandatar Denijal Tulumović je izuzetan čovjek, vrstan stručnjak, humanista, sportista i društveno-politički radnik koji sigurno zaslužuje ovu funkciju - rekao je Vujović.

Kandidata za premijera predložio je Općinski odbor SDA Živinice, čiji je Tulumović predsjednik. U SDA je pravilo da najuspješniji stranački ogranak na izborima daje kandidata za premijera, a tako je bilo i ovaj put.

- Premijer je iz SDA i četiri ministarstva, a ostali politički subjekti sudjeluju sa po dva ministarstva. Većina za sada broji 19 zastupnika, a mi ćemo u skorije vrijeme sazvati sjednicu za potvrđivanje nove vlade. Postoje naznake da bi ta većina mogla biti veća - potvrdio je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

Prof. dr. Denijal Tulumović na izborima je bio nosilac liste za Parlament FBiH. Riječ je o uglednom ljekaru koji obavlja funkciju načelnika Klinike za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

- Mogu obećati da ćemo veoma brzo oformiti vladu i početi da radimo. Nadam se da ćemo to nakon osam mjeseci vrlo brzo završiti. Mi smo jedna sportska ekipa, sportisti su naučili da pobjeđuju i gube. Želimo dati ozbiljnost vlasti i da iskoristimo najbolje resurse da napravimo pozitivne otklone za budućnost - rekao je Tulumović.

Novu većinu u Tuzlanskom kantonu čini devet zastupnika SDA, tri zastupnika DF-a, po dva SBB-a i SBiH, bivši zastupnici SDP-a Žarko Vujović i Husein Tokić, kao i Smajo Mandžić iz PDA.

- Svaki od ministara će imati svoje zadatke, a ja ću biti vođa tog tima. Kao premijer trebam biti koordinator, koliko će taj tim biti dobar, vidjet ćemo. Ono što želim je da u timu budu ostvareni ljudi, ozbiljni. Ne želimo da ljudi iz školskih klupa dolaze za ministre jer tako ne može biti većih pomaka - rekao je Tulumović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.