open-navfaktor-logo
search
Viceprvak svijeta
Tuka za Faktor: Vrijeme je da se vratim na stazu i da "grizem"
U svijet sporta probio sam se isključivo svojim trudom i zalaganjem, i hvala Bogu pa iza sebe nemam nikakvih loših stvari, nemam neki loš "background", kazao je Tuka
02.01.2020. u 14:46
get url
text

Protekloj godini svojevrsni sportski pečat dala je srebrena medalja koju je na utrci na 800 metara, na Svjetskom prvenstvu u Dohi, osvojio najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka.

Rođeni Kakanjac tako je svjetskoj bronzi iz Pekinga 2015. godine pridodao srebro, a bez obzira na njihov sjaj ovi uspjesi ostat će zlatnim slovima upisani u historiju atletike, ali i sporta u Bosni i Hercegovini.

Odnos s medijima

I kada je išlo i kada nije, a takvi periodi znali su se smjenjivati u Tukinoj karijeri, Amel je uvijek imao korektan i profesionalan odnos prema medijima.

- Od malena sam učen da sa svima treba imati jako dobar, korektan odnos. U poslu je to tako. Kada imate s nekim korektan odnos i cijenite njegov rad, u ovom slučaju medija i novinara, čiji rad cijenim, naravno da i oni prepoznaju ono što ja radim - kaže Amel Tuka na početku razgovora za Faktor, te naglašava:

- Možda sam jedan od rijetkih sportista koji ima takav odnos prema medijima, ali mislim da mi sportisti trebamo da se postavimo tako da sa svima budemo korektni.

Sve rezultate koje je ostvario u dosadašnjoj karijeri, naš atletičar, koji će 9. januara napuniti 29 godina, kaže da je napravio isključivo zahvaljujući svojoj upornosti i predanom radu.

- U svijet sporta probio sam se isključivo svojim trudom i zalaganjem, i hvala Bogu pa iza sebe nemam nikakvih loših stvari, nemam neki loš "background". Iskren sam, uvijek govorim realno onako kakvo jeste moje stanje, i kada ide dobro i kada ne ide, tako da mi je stvarno drago što imam podršku medija i onda kada rezultati nisu dobri - objašnjava Tuka.

Tuka sa srebrenom medaljom na pobjedničkom postolju

Početak sezone i prva takmičenja na kojima nastupa uglavnom se održavaju u dvoranama, a Amel baš i nije neki ljubitelj "indoor" mitinga.

- Te prve trke, taj ulazak u tu formu, stvarno treba nekoliko trka da se dođe do prave forme. Nekada rezultati budu slabiji u tim trkama, ali sve to dođe na svoje i na kraju dođemo do vrhunskog rezultata - rekao je Amel u množini, te još jednom naglasio kako nastoji da ispoštuje medije, pogotovo kada se još priprema za novu sezonu, a objašnjava i zašto baš tada:

- Mi sportisti moramo biti najbolji na svom terenu, a da bi bili najbolji stvarno se moramo fokusirati, moramo se posvetiti tome, i zato nam nekad treba malo mira i ne treba nam stvaranje pritiska. Sve su te stvari nekako uzajamne, to poštovanje i razumijevanje, koje trebaju imati mediji i jedan sportista.

Svega desetak dana nakon što je postao viceprvak svijeta, Amel Tuka vjenčao se s dugogodišnjom djevojkom Aminom. Iako je mislio da će se malo toga promijeniti, ipak priznaje da je sa suprugom, koja je puna podrške i razumijevanja, postao još bolji prijatelj.

- I dok smo bili momak i djevojka, imao sam njenu veliku podršku i razumijevanje, i ne samo to, već mi je stvarno ukazivala šta treba da radim, pogotovo ako nešto ne uradim kako treba. Skretala mi je pažnju da se ponašam kao vrhunski sportista i profesionalac, a pogotovo sada kada smo sve vrijeme zajedno. Mislio sam da će, što se tiče osjećanja, biti manje-više isto jer smo dugo zajedno, ali Boga mi moram priznati da smo se još više zbližili. To je tako kada vas dragi Bog spoji s pravom osobom, onda se ta milost spusti i još se više povežemo. Postali smo prijatelji, iako sam mislio da ćemo to uvijek biti, ali stvarno smo se jako sprijateljili - kaže Amel.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dato mi je da je volim...️

A post shared by Amel Tuka (@ameltukaa) on

Atletičari u Bosni i Hercegovini za razliku od onih u Srbiji, Hrvatskoj, a odnedavno i u Sloveniji, nemaju privilegiju da tokom priprema za početak sezone treniraju u dvoranama. Iako, kako i sam zna reći, nije ljubitelj dvorane, Tuka smatra da bi dvorana bila veliki iskorak za atletiku u našoj domovini.

- Kada odemo u dvorane u Zagrebu ili Beogradu, čak je i Slovenija nedavno u Novom Mestu dobila dvoranu, i kada vidite koliki broj djece trenira u njoj i vrhunskih sportista, to odmah govori koliko je to neophodno i potrebno. Pogotovo što to i nisu posebno velika ulaganja. Mislim da se dvorana može napraviti, hajdemo reći, za neka manja sredstva u odnosu na veće projekte, kakvi su recimo stadioni. Ne treba toliko puno sredstava za dvoranu, a stvarno se može puno dobiti - tvrdi viceprvak svijeta na 800 metara.

Važni benefiti

Tuka smatra da bi se benefiti i napredak atletskog sporta u Bosni i Hercegovini od atletske dvorane itekako osjetili, pogotovo na broju djece, od kojih mnoga u zimskom periodu napuštaju tartan stazu.

- Od samih nas, koji možemo tu trenirati kada je hladnije vrijeme, a pogotovo zbog djece, da se djeca privuku, mislim da bismo svi profitirali. Ja znam po mom klubu da dok je ljetni period, ima puno djece, a onda kada dođe taj zimski period, mnogo ih je manje jer je hladno i nema se gdje trenirati u zatvorenom. Naravno, roditelji se boje za svoju djecu da se ne razbole, da se ne prehlade, što je razumljivo. Dvorana bi svakako dobro došla. Mislim da bi atletika u BiH s njom napredovala za još jedan stepen - kaže član Atletskog kluba Zenica.

Tuka je bio laureat 12. Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji "Nezavisnih" i BHRT-a 

Tuka je "pokorio" sve moguće izbore za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine u 2019. godini.

- Biti najbolji sportista Bosne i Hercegovine je nešto veliko, pored svih velikih sportista koje naša zemlja ima. Kada nakon medalje dođe i jedna takva nagrada, to je zaista nešto lijepo. Uživao sam u tome i drago mi je što sam bio u Bosni kako bih mogao da primim sva ta priznanja, tako da je već vrijeme da se vratim na stazu i da "grizem" - poručio je Tuka na kraju razgovora za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.