open-navfaktor-logo
search
Sjajan u Madridu
Tuka: Poslije Toruna sam dobio posebne znakove, nisam ljubitelj dvorane, ovo je veliki uspjeh
Amel Tuka osvojio je drugo mjesto u trci na 800 metara koja je održana u Madridu.
25.02.2021. u 08:20
get url
text

Najbolji bh. atletičar je u španskoj prijestolnici kroz cilj prošao s vremenom 1:45.95, što je novi dvoranski rekord Bosne i Hercegovine, ali i Balkana. Pored toga, Tuka je stigao i do ličnog rekorda u dvorani.

Zanimljivo je da je vlasnik srebrene medalje sa posljednjeg Svjetskog prvenstva i prije nastupa u Španiji najavio napad na dvoranski rekord BiH i Balkana.

- Samopouzdanje sam dobio poslije prošlosedmične trke i Toruna (Poljska), gdje sam istrčao 1:46.35, ali sam se osjećao fantastično. Prije same trke u Torunu odlučio sam krenuti laganiji ritam, držao sam se pozadi, ali sam završio jako dobro. Osjećam koji sam imao nakon toga ulio mi je veliko samopouzdanje, znao sam da je to to. Baš onaj osjećaj koji volim i koji mi daje posebne znakove - rekao je Amel Tuka.

VEZANI TEKST - Tuka drugi u utrci na 800 metara, postavio dva nova rekorda

On dodaje da je u Madrid došao sa velikim samopuzdanjem i da je jedva čekao trku. Cilj mu je, veli, bio da ide ispod 1:46, što je rekord BiH, Balkana i jedan od najboljih rezultata u Evropi ove sezone.

- Nisam ljubitelj dvorane, pravim veliku razliku između dvorane i utrka na otvorenom, tako da je ovo za mene veliki uspjeh.

Tuku od 4. do 7. marta čeka nastup na Evropskom prvenstvu u dvorani. Domaćin je poljski grad Torun.

- O medaljama je uvijek teško pričati. Moraju se poklopiti sve kockice. Ne razmišljam o tome, želim da zadržim ovaj osjećaj, da napredujem i postepeno spuštam svoje vrijeme. Presretan sam zbog ostvarenog rezultata jer se nisam 100 posto spremao za dvoranu. Nisam radio specifične treninge, koje radim ljeti, koje mi daju snage. Ima tu mnogo prostora za napredak, ali svakako da je sezona na otvorenom najvažnija, posebno zbog Olimpijade. Fokus će biti na tome, na pomjeranju vlastitih granica - zaključio je bh. atletičar.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.