Košarkaški Zmajevi su između ostalog istakli istakli da je problem nedostatak finansija, slaba podrška, te da na pripremama po četverica reprezentativaca dijele hotelsku sobu.

VEZANI TEKST - Košarkaški Zmajevi ukazali na brojne probleme i poručili da žele na Olimpijske igre

Objavu Tuke prenosimo u cijelosti.

- Iskrena podrška Košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, Musi, Nurkiću, Haliloviću, Garzi, selektoru Bećiragiću i ostatku ekipe koja se bori za plasman na Olimpijske igre (Zahiragić, Arslanagić, Atić, Gegić, Delalić, Lazić, Vrabac, Alibegović, Delalić, Kamenjaš, Ilić, Ahmedović, Zrno).

Zaista su uspjesi naših sportista na svjetskim i evropskim takmičenjima ravni podvigu ako znamo sa koliko se problema svi mi susrećemo. Problemi koji su za ostale sportiste sa kojima se takmičimo širom svijeta više nego banalni, pa čak i smiješni.

Moramo se svi zajedno izboriti za sistemska rješenja koja će sport, sportiste i sve naše reprezentacije barem izjednačiti sa svima ostalima koji predstavljaju našu državu u svijetu.

Svugdje ćemo čuti da su sportisti najbolji ambasadori jedne zemlje. Pa kada je tako, zašto se ne donesu potrebni zakoni i mjere na svim razinama vlasti. Kao predsjednik Komisije olimpijaca Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, zahtijevam da se ovo pitanje riješi čim prije. Pred nama je malo vremena do Olimpijade u Parizu 2024. Neka svako preuzme svoj dio odgovornosti i uradi svoj dio posla.

Miu Olimpijskom komitetu smo davno predložili rješenja.

Šta je bilo, bilo je. Želim vjerovati da se stvari mogu popraviti i da sport i sportisti konačno dobiju mjesto koje zaslužuju u našem društvu.
Uskoro ćemo krenuti sa provedbom zaključaka koje smo donijeli na Komisiji olimpijaca.

Uvjeren sam da zajedno možemo promijeniti sadašnje stanje na korist sporta, svih naših sportista i Bosne i Hercegovine - poručio je Tuka.