open-navfaktor-logo
search
Putuje u Japan
Tuka o "zatvoru" u Olimpijskom selu: Ne znam kako će to utjecati na mene
Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar sutra putuje u Tokio, gdje će nastupiti na predstojećim Olimpijskim igrama.
18.07.2021. u 11:30
get url
text

Olimpijada se trebala održati prošle godine, ali je prolongirana za 12 mjeseci zbog pandemije koronavirusa. Boravak u Olimpijskom selu sportistima neće biti lagan zbog strogih mjera. Nasuprot.

- Dobili smo na desetine mailova od Olimpijskog komiteta BiH. Svaki dan dolaze nove informacije, nove mjere. Dobili smo informacije da ćemo moći samo boraviti u sobama i na treningu. Ne znam kako će to utjecati na mene, ali bit će napeto. Ja želim ostati fokusiran na stazu, gdje će konkurencija biti jaka. Pred odlazak moram tri dana uzastopno raditi testove, i to samo u jednoj poliklinici u Sarajevu. Volio bih da u Tokiju svi imamo iste uvjete - poručio je Tuka, koji je prije odlaska u Japan organizirao druženje s medijima.

Tuka ima problem sa stopalom lijeve noge, zbog čega jučer nije trčao na mitingu u Zenici.

- Zimski dio sezone je prošao jako dobro, probio sam tu granicu 1:46, gdje sam istrčao novi balkanski rekord. U Maju sam u Dohi istrčao 1:44, što mi se ranije nije dešavalo. Trener je uvidio da ranije ulazim u formi, pa smo se odmah preselili na planinu. Bio sam svjestan da naredne trke neće biti onakve kakve bih želio. U Stockholmu i Monacu je bilo dobro, ali u Londonu to nije bilo to. Ne volim tražiti alibije, ali sam do Londona putovao tri dana, nisam trenirao. Na kraju sam jedva završio trku. Mnogi su pisali da sam razočarao, ali niko ne zna pozadinu. Pred odlazak na planinu doživio sam tu laganu povredu na stopalu lijeve noge, gdje ne mogu da trčim kako treba.

- Pravi mi to problem, trčao sam na punom stopalu i u sprintericama za 5.000 metara jer su one ravne, a ne kao one za 800 metara. Upravo zbog toga nisam trčao u Zenici, a terapije radim dvaput dnevno - objasnio je viceprvak svijeta iz Dohe.

Tuka osjeća da će za bh. tim ove Igre biti najuspješnije do sada.

{$galerijaFotografija}

- Ne mogu ništa obećati, ali znam sebe i znam da ću dati sve od sebe. Bilo je jako teško doći do normi koje stalno idu prema gore. Nas nije mnogo, samo nas je sedam i jako sam ponosan na naš olimpijski tim. Imam osjećaj da će ove OI biti najuspješnije do sada - naglasio je Tuka, te poručio kako je kolege savjetovao da na borilištima najviše cijene sebe, ali i respektuju protivnike.

- Žal je sto nećemo moći podržati jedni druge, ali takve su odluke organizatora - dodao je Amel.

- Cilj mi je doći do velikog finala i to je najteže. Svi na 800 metara su došli sa normama, a niko nije stigao sa rankingom. A ko je tu s normom, on je vrhunski atletičar. Nijedna trka neće biti lagana i sve gledati kao najveću konkurencije. 31. jula me očekuju kvalifikacije u 9 ujutru, 1. augusta su polufinalne trke, a finale je na programu 4. augusta - rekao je Tuka za kraj.

Press Amel Tuka 18.07.2021
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.